Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom srpskom džez scenom, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ” koji je započet 2013. godine. Jednom nedeljno, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će tokom septembra imati priliku da čuju kvalitetne domaće džez izvođače. Pored održavanja pažnje javnosti o delatnosti Beogradskog džez festivala i podrške domaćoj džez sceni, ovaj ciklus koncerata ima za cilj i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.  Mladi džez pijanista i kompozitor, Miljan Mitrović nedavno je završio školovanje na Fakultetu muzičke umetnosti i priprema svoj prvi album inspirisan tradicionalnim i modernim džezom. Publika programa “Džez za DŽ” imaće ekskluzivnu priliku da premijerno čuje neke od njegovih kompozicija koje će biti objavljene naredne godine, u subotu 14. septembra od 13 časova kada će sa svojim kvartetom nastupiti na Platou Milana Mladenovića.


Koja su tvoja prva sećanja na muziku i šta je presudno uticalo na odluku da joj se profesionalno posvetiš? Kako si otkrio džez i zašto si ga zavoleo?

Miljan Mitrović: Još kao mali bio sam okružen muzikom, budući da je i moj otac muzičar, i vremenom sam shvatio da je to ono čime bih i ja voleo da se bavim. Džez sam otkrio neposredno pred upis u srednju školu. Ono što mi je privuklo pažnju, pored samog stila, je sloboda koju džez nosi u svom izrazu.

Ko su muzičari čiji rad poštuješ i koji te inspirišu u autorskom radu? Šta je ono što najviše ceniš u njihovom umetničkom izrazu i zašto?

Miljan Mitrović: Muzičari koji me inspirišu su svi oni koje sam do sada aktivno slušao. Teško je izdvojiti samo nekoliko, ali neki od onih koje trenutno slušam su: Brad Mehldau, Avishai Cohen (bas), Ambrose Akinmusire, Shai Maestro, Ari Hoenig, Tigran Hamasyan… Svaki od ovih umetnika ima svoj lični izraz koji je vrlo prepoznatljiv i rekao bih da je to ono što me dosta inspiriše. Pre pet godina boravio si u Kini, gde si stekao prva iskustva kao izvođač – reci nam nešto više o tom iskustvu i šta je najvažnije što si tamo profesionalno naučio.

Miljan Mitrović: U Kini sam imao svoju prvu turneju. Pored bogatog iskustva koje sam tamo stekao, mislim da je jedna od važnijih stvari koje sam naučio kako da se profesionalno ophodim kao muzičar na sceni. Takođe, dobio sam mnogo motivacije za dalji rad.

Trenutno si posvećen stvaranju svog autorskog debi albuma: kako će biti koncipiran, sa kim sarađuješ na realizaciji i kada možemo očekivati da se pojavi? Da li ćeš se odlučiti za CD izdanje ili za objavu na digitalnim platformama?

Miljan Mitrović: Na albumu će biti pet pesama koje su međusobno povezane. Ciklus ovih pesama, zapravo, predstavlja pet različitih faza koje svi mi prolazimo u životu. Na realizaciji ovog projekta radim sa svojim bendom i planiram da ga snimim krajem sledeće godine. Planiram da objavim album i kao CD i preko digitalnih platformi. U subotu, 14. septembra sa svojim kvartetom nastupićeš u okviru koncertnog serijala “Džez za DŽ” Doma omladine – predstavi nam bend i program koji za tu priliku pripremate.

Miljan Mitrović: Gitaru će svirati Aleksandar Petrović, bas Boris Šainović i bubanj Nikola Radojičić. Na repertoaru će biti dve moje autorske kompozicije – “Denial” i “Anger” i jedna autorska kompozicija Aleksandra Petrovića, pod nazivom “Poetica”. Pored ovih autorskih kompozicija sviraćemo i muziku nekih džez muzičara koje volimo.

Prošle godine si svirao sa kolegama sa FMU u pratećem program 34. Beogradskog džez festivala, kakva iskustva nosiš sa tog nastupa? Da li ćeš ove godine pratiti koncerte na BDŽF

Miljan Mitrović: Prošle godine sam imao priliku da sviram sa svojim kolegama i izvrsnim italijanskim džez pijanistom Enrikom Zanisijem, što je bilo zaista nezaboravno iskustvo. Uzbuđen sam povodom ovogodišnjeg festivala i sigurno ću pratiti sve koncerte.

Kako ocenjuješ domaću džez scenu?

Miljan Mitrović: Domaća džez scena ima konstantan priliv mlade, nove energije, mladih muzičara koji unose začuđujuću vedrinu u celu priču. Trenutno postoji nekoliko starijih i iskusnijih muzičara koji su, na neki način, predvodnici te mlade energije, i čini mi se da stvari sve bolje i bolje funkcionišu. Mislim da će za, otprilike, 10 godina pa na dalje, domaća džez scena obilovati novim kvalitetom i na neki način biti veliki izvor novih ideja i veoma kvalitetnih muzičara, koji će možda i predvoditi upravo ovaj žanr i šire od samo domaće scene.

Tek si na početku karijere, da li postoje neki konkretni ciljevi ili profesionalni planovi koje imaš za budućnost? Kako vidiš sebe za 10 godina?

Miljan Mitrović: Moj trenutni cilj je da izdam svoj prvi album. Ja iskreno volim ovo što radim i želim da se muzikom bavim i komponujem čitav život. Za deset godina sebe vidim kao kompozitora koji i dalje stvara.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..