Virtuelna Majska izložba grafike postavljena je na na web strani Grafičkog kolektiva www. grafickikolektiv.org Majska izložba grafike od 1952. godine jedna je od najstarijih i najrelevantnijih godišnjih izložbi koje se održavaju kontinuirano. Tokom sedam decenija postala je stub godišnjih programa i prepoznatljivi simbol Grafičkog kolektiva. Proširujući svoje delovanje van okvira ustanove i lokalnog umetničkog miljea postala je i najznačajnija smotra grafike u regionu. Konkurs za Majsku izložbu grafike, raspisan ovog februara, a po standardima iz proteklih decenija, bili smo prinuđeni da radikalno promenimo.

Uzrok je vanredno stanje izazvano najvećim aktuelnim globalnim problemom – pandemijom koronavirsa. Tako je situacija sa Kovidom 19 osujetila ovaj program (posle 68 godina) i u hodu smo se (da bismo sačuvali kontinuitet) prilagodili novim okolnostima; naš galerijski godišnji pregled grafičke produkcije preformulisan je u novo izdanje- virtuelnu verziju Majske izložbe 2020.

Nadamo se da će ova elektronska verzija Majske izložbe grafike pokazati sve osobenosti medija i vredne doprinose različitih autorskih poetika, održavajući njenu medijsku vitalnost i misiju značajnog nacionalnog kulturnog identiteta. Može se reći, komunikacija preko društvenih mreža prava je sreća, produženi oblik života u vanrednim okolnostima, virtuelna forma koja svojim različitim tonovima restartuje osetljiv psihički sistem, umnožava protok elektronskih informacija i podseća na negovanje humanih, kulturnih i fluidnih komunikacijskih formi, etičkih i estetskih vrednosti na kojoj Grafički kolektiv decenijama bazira svoj život.

Kako nas elektronska komunikacija umrežava i van nacionalnih okvira, koncepcija konkursa je otvorena i pozivanjem umetnika, naših izlagača i članova Grafičkog kolektiva, prijatelja Kuće iz inostranstva. Njihovim učešćem osnažena je ovogodišnja Majska izložba grafika, a njen komunikacijski kod i elektronski impulsi profesionalnih glasova i vizuelnih formi utemeljuju ideju o velikom internacionalnom umetničkom bratstvu.

Iz razumljivih razloga Majska izložba grafike 2020. nije selektirana niti se na ovom otvorenom konkursu dodeljuje nagrada Veliki pečat. Učestvuje 170 autora (od kojih su 42 iz inostranstva i regiona) sa 320 radova.

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..