Ovogodišnja Noć muzeja održaće se 16. maja širom zemlje, a u okviru upravo osnovanog Fonda Marina Andrić biće nagrađen najbolji izložbeni program pripremljen premijerno za to veče. U znak sećanja na istoričarku umetnosti i dugogodišnju saradnicu Noći muzeja, Fond Marina Andrić osnovan je kako bi podstakao razvoj kreativnih kustoskih ideja, podržao inovativne pristupe kada je reč o interakciji sa mladom publikom i dao vetar u leđa onima koji u Noći muzeja žele da pomeraju granice.

Marina Andrić je tokom višedecenijske karijere radila u JP Beogradska tvrđava, Sekretarijatu za kulturu Skupštine grada Beograda, Centru za likovno obrazovanje u Šumatovačkoj i u Domu kulture u Lazarevcu. Bila je članica Upravnog odbora Narodnog muzeja i učestvovala je u kreiranju master studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Kroz rad u školi, projekte na Arhitektonskom fakultetu i sa timom zaslužnim za uspeh Noći muzeja, negovala je svoju ljubav prema radu sa mladima, dobijala priliku da prati njihov razvoj i pomaže im da oblikuju svoju kreativnost i učine svoje radove vidljivim publici. Posetioci Noći muzeja posebno pamte njene izložbe inspirisane romanom „Majstor i Margarita“ ili pak likom i delom Mustafe Golubića.

„Želja nam je da ovim konkursom stimulišemo i nagradimo instituciju i autora ili autorku projekta koji svojim zalaganjem, te programima koji se odlikuju inovativnošću i kreativnošću pomeraju granice muzejske delatnosti u Srbiji i na taj način pomažu da se kontinuirano neguje, obrazuje i animira domaća muzejska publika“, navode organizatori širom zemlje omiljene manifestacije.

Konkurs za najbolji premijerni program 17. Noći muzeja u Beogradu ima nagradni fond u iznosu od 150.000 dinara, a dodeljivaće se instituciji i autoru ili autorki projekta koji kroz svoje aktivnosti tokom 16. maja 2020. zadovolje sledeće kriterijume: originalnost ideje, inovativni pristup u realizaciji, kreativnost rešenja, primena postulata savremene muzejske prakse, interakcija s publikom, posećenost i atmosfera koju program stvara tokom Noći muzeja. Budući da 70% posetilaca ove manifestacije čini mlada publika (uzrasta od 18 do 35 godina), ovaj konkurs se vodi idejom koju je zastupala i sama Marina Andrić: za mlade je potrebno kreirati savremene i komunikativne programe. Zbog toga Noć muzeja otvara Fond Marina Andrić, kao laboratoriju za inovativne  programe namenjene mladima.

Pravo učešća imaju isključivo sadržaji osmišljeni za to veče, a zainteresovani se mogu prijaviti do 1. aprila 2020. godine na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. Glasanje publike biće organizovano po principu ankete u toku same Noći muzeja i to na lokacijama koje učestvuju u konkursu.

Detalji konkursa, kao i informacije o Fondu Marina Andrić, dostupni su i na zvaničnom sajtu Noći muzeja.

<<  April 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..