Izložba pod nazivom „Evropsko nasleđe u savremenom autorskom stripu i ilustraciji” otvorena je sinoć, 4. februara u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Postavka koja obuhvata radove 42 autora iz 25 zemalja nastala je u okviru četvrtog izdanja Nova Festivala u Pančevu, u organizaciji Udruženja “KomunikArt“, i uvrštena je u okvir nacionalnog programa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije kao deo obeležavanja Godine evropskog kulturnog nasleđa na nacionalnom nivou.

Izložbu je otvorila Marija Nestorović, v.d direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu, koja se zahvalila prisutnima i izrazila zadovoljstvo zbog predstavljanja ove ambiciozne međunarodne postavke. Producentkinja izložbe Snežana Ćuruvija naročito je istakla raznovrsnost izložbe i autorskih pogleda na ono što danas nazivamo evropskim nasleđem.

- „Drago nam je da smo ovom prilikom predstavili značajan broj mladih autora i autorki iz Srbije, uz one već afirmisane iz zemlje i inostranstva. Poseban kuriozitet je da su se među radovima našla i dela strip crtača iz Japana i Sjedinjenih američkih država. Bilo nam je zanimljivo da, kroz vizure ovih autora, vidimo i kako ostatak sveta posmatra ovo podneblje, iz nešto drugačije perspektive“.

Glavni cilj izložbe bio je da se podigne nivo svesti o evropskoj istoriji i vrednostima, kao i da se ojača osećaj evropskog identiteta kroz radove eminentnih evropskih autora i autora u usponu u sferama savremenog i alternativnog stripa i ilustracije. Savremeni, andergraund, alternativni strip i ilustracija imaju specifične estetske kvalitete koji su vredni istraživanja, budući da predstavljaju značajne delove savremene vizuelne kulture i mogu biti korišćeni da osvetle posebne aspekte društva i kulture.
Izložba će biti otvorena do 16. marta.

<<  April 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..