U četvrtak 28. novembra 2019. godine u 17 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu (Kneza Miloša 56) biće priređeno stručno vođenje kroz izložbu Inspirisani Italijom koju su zajednički realizovali Galerija Matice srpske i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, a pod pokroviteljstvom DDOR osiguranja Novi Sad. To će biti i zvanično zatvaranje izložbe koja je trajala od 30. oktobra. Vođenje kroz izložbu prirediće dr Daniela Korolija Crkvenjakov, pomoćnica upravnice Galerije Matice srpske i  autor i kustos izložbe Stanislava Jovanović. Ulaz je slobodan.

Izložba Inspirisani Italijom posvećena je srpsko-italijanskim kulturnim i umetničkim vezama, odnosno srpskim umetnicima koji su uzore i podsticaje za svoje stvaralaštvo pronalazili u umetničkoj tradiciji Italije. Odabirom umetničkih dela iz kolekcije Galerije Matice srpske biće vizuelno reprezentovana italijanska „iskustva“ srpskih slikara u umetničkoj tradiciji i praksi nastala u XVII, XVIII i XIX veku. Zahvaljujući delima Aksentija Marodića, Jeftimija Popovića, Jovana Popovića, Pavla Simića i drugih srpskih umetnika predstavljenih na izložbi, posetioci će biti u mogućnosti da se na posredan način upoznaju sa italijanskom umetnošću, ali i da spoznaju na koji način je ona uticala i inspirisala obrazovanje srpskih umetnika, bez obzira da li su se školovali, studijski boravili u Italiji ili su učili pred umetničkim delima koja su imali prilike da vide u gradovima Evrope.

Umetnička dela iz kolekcije Galerije Matice srpske predstavljena na izložbi odslikavaju jednu epohu, generacije umetnika i njihove umetničke ideale i stremljenja. Pored toga što svedoče o vezi srpske s italijanskom umetnošću ona ukazuju na inspirisanost duhom Italije, renesanse i novim pogledima na umetnost. Italija i italijanska umetnost omogućila je srpskim umetnicima da, usavršavajući se i bogateći sopstveno slikarstvo, u srpsku umetnost unesu nove ideje i motive. Podstaknuti novim vizuelnim iskustvima i idejama gradili su vezu između njihovog nacionalnog kulturnog nasleđa i nasleđa Evrope, uvodeći tako srpsku umetnost u nove tokove.

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..