Panel diskusija članova Škole za istoriju i čitanje slika i polaznika međunarodnog kustoskog projekta “Šta kustosiranje može/treba da bude” kojim će biti obeležen završetak ovog tromesečnog kursa održaće se u četvrtak, 21. novembra od 18 sati u Ostavinskoj, a tokom događaja će se takođe predstaviti umetnička intervencija Bojana Đorđeva i Siniše Ilića. Dan ranije, u sredu 20. novembra od 16 sati održaće se umetnički događaj “Čitanje najveće slike u Beogradu” ispred zgrade Generalštaba Vojske Srbije, gde će biti izveden javni performans Nemanje Boškovića.

U pripremi završnog programa ovog kursa koji drugu godinu zaredom u Srbiji okuplja mlade kustose iz celog sveta učestovali su Sasha Puchkova iz Rusije, Aigerim Kapar iz Kazahstana, Martina Yordanova iz Bugarske, Mateja Smic iz Hrvatske i Zulfikar Filandra iz Bosne i Hercegovine.

Oni su istakli da završni rad predstavlja obeležje njihovog tromesečnog boravka u Srbiji tokom kojeg su imali mogućnost da kroz istraživanje Škole za istoriju i teoriju slika bliže upoznaju umetničku scenu Beograda:

“Naše istraživanje Škole za istoriju i teoriju slika predstavlja trag našeg vremena provedenog u Beogradu gde smo kroz taj rad upoznali  aspekte lokalne umetničke scene, kao i njen istorijski i geopolitički kontekst. Oni su bili prvi koji su, putem ovog alternativnog edukativnog programa, pokušali podstaknuti kritičko razmišljanje, preispitivanje ideologije, političke situacije i problematike akademije, sa ciljem podizanja kvalitete studija vizuelne kulture. Škola je uskoro postala neka vrsta foruma i epicentra za diskusije koji “svojim opsegom definišu nove moduse interakcija kulture, politike i teorije u širem društvenom polju”. Nekako smo osetili da situacija tog vremena i ova sadašnja imaju dosta toga zajedničkog i pomislili smo da postoje dragocene lekcije koje možemo naučiti iz prošlosti, uporediti ih sa sadašnjošću, i pokušati da to učenje primenimo na budućnost.”

Mladi kustosi su dodali da im je istraživanje u okviru škole otvorilo nove vidike i poslužilo kao inspiracija za kustoški program povodom završetka kursa:

“Dva glavna diskursa Škole - Kritika ideologije i Čitanje slika inspirisala su nas da promislimo o trenutnoj situaciji u odnosu na stanje od pre 20 godina, i da oživimo pristupe Škole, pa da ih potom primenimo na trenutnu problematiku. Kako bismo obeležili dvadesetogodišnjicu postojanja Škole i testirali njene metodologije u savremenom kontekstu, odlučili smo da kuriramo “Čitanje najveće slike u Beogradu” kroz najveću sliku koja pokriva zgradu Generalštaba Vojske Srbije. Iznenađeni količinom i prirodom političkog diskursa u javnosti i medijima, zatečeni prisutnošću naoružanih odbrambenih lica u gradu, i podstaknuti činjenicom da najveća slika Beograda promoviše vojnu regrutaciju, osetili smo da bi to bila interesantna tema za istraživanje.”

Projekat “Šta kustosiranje može/treba da bude“ koji organizuje Biljana Ćirić zamišljen je kao godišnji program kustoskih radionica, predavanja i studijskih poseta, u cilju okupljanja ključnih međunarodnih i lokalnih ličnosti koje se bave kustoskim diskursom, a koje su u mogućnosti da učesnicima pruže važna institucionalna znanja i mreže. U saradnji sa institucionalnim i korporativnim partnerima, namera projekta je da ojača sledeću generaciju kustosa i stručnjaka pomažući im da akumuliraju znanja i uspostave nove mreže i partnerstva kroz program. Pored niza radionica i programa koje je pohađalo 12 mladih kustosa, u segmentu javnih predavanja ove godine učestvovali su brojni uvaženi kustosi među kojima Luka Lo Pinto, Zdenka Badovinac, Ares Športa, Urška Jurman, Marko Skotini, Nikita Yingqian Cai, Matt Packer, Valerio del Baviljo i Čarls Eše

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..