Dvanaesti po redu Kondenz, festival savremenog plesa i performansa, održaće se od 23. oktobra do 4. novembra na više lokacija u Beogradu u organizaciji Stanice - Servisa za savremeni ples. Ovogodišnji program u fokus interesovanja stavlja nekoliko ključnih tema, obrađenih kroz performanse, prezentacije, predavanja i razgovore. Festival će, 23. oktobra u 20 sati u Kulturnom centru Grad, otvoriti predstava “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu”, post-kabaretski muzički igrokaz koji se opire kanonima, kategorijama, šablonima i paternima.

Šta je aktuelno u svetu perfomansa na najuticajnijoj savremenoj plesnoj sceni na svetu? Koje su to skorašnje a koje buduće plesne inicijative u Njujorku? Jedan od ciljeva ovogodišnjeg programskog koncepta Kondenza jeste predstavljanje njujorške savremene plesne scene, te će na ova i druga slična pitanja odgovoriti Lidija Bel, programska direktorka i kustoskinja u organizaciji Danspace Project, kroz predavanje “Razglednica iz Njujorka” u Ostavinskoj galeriji, zakazano za 27. oktobar u 17:30.

Istog dana od 20 sati u BITEF-u na programu je njujorška plesna predstava “Yugoslavia”, Mariane Valensije, koja istražuje teme transmisije, prevoda, relacija, blizine i mešanja iz različitih uglova posmatranih anegdotskih, istorijskih, čudnih i opservacijskih tekstova.

Takođe, Ana Janevski, kustoskinja Muzeja moderne umetnosti  (MoMA) u Njujorku, održaće dva predavanja: 2. novembra u 12h  u Salonu Muzeja savremene umetnosti i 3. novembra u 19h u Magacinu na temu muzealizacije plesa i performansa, kao i o muzejskom kontekstu za produkciju, proučavanje i čuvanje plesa i performansa kao nematerijalnog nasleđa.

Jedna od tema u fokusu ovogodišnjeg Kondenza je pitanje radnih odnosa i ženskog rada, koje će biti obrađeno kroz niz prezentacija, razgovora i predstava - “Neću dugo ostati ovde” Ide Daniel (CZKD, 2. novembar u 20h), “Izvan radnog vremena” Dejana Srhoja (Ostavinska galerija, 2. novembar u 17h), kao i kroz javno slušanje audio performansa “Radovi na sceni” (Ostavinska galerija, 29. oktobar u 18h), nacionalne postavke Srbije na Praškom kvadrijenalu scenskog dizajna i scenskog prostora 2019. godine. Iste večeri, od 20h u Magacinu, Nina Gojić i Tajana Josimović predstaviće istraživanje sa temom “Kako žive umjetnice”, dok će povodom 35 godina teatra Mimart biti priređena projekcija video intervjua koje je napravio Marko Milić sa Nelom Antonović, uz razgovor sa publikom (CZKD, 30. oktobar u 18h).

“Queer & performance” je programska celina koju uz predstavu “Efemerne konfesije – songovi o dekadenciji, krizi očinstva i alkoholu” čine “Mesečina” Aleksandra Georgieva i Daria Barreta Damasa (CZKD, 30. oktobar u 20h), “Exploded Goo” Zrinke Užbinec (Magacin, 1. novembar u 20h), kao i projekcija filma “Pogled” Marka Pejovića, 31. oktobra u 19h u Slikarnici Narodnog pozorišta u Beogradu.

Bogat program ovogodišnjeg Kondenza upotpuniće performansi “Doći će partizani opet” Dušana Murića, “Volitant” Rite Gobi iz Mađarske, “Delo u Hodu” Teodora Tajhmana, Dunje Crnjanski i Frosine Dimovske, i imerzivni “Poiesis sopstva” Snježane Premuš. Tribinski program zaključuje razgovor i diskusija sa Milicom Ivić o potencijalima zajedničkog i njegovim aktualizacijama na sceni savremenog plesa u Srbiji (25.10. u 18h, Ostavinska galerija).  

Festival će zvanično biti zatvoren uz Delikatesni ponedeljak, 4. novembra u 19h u Kulturnom centru Grad.



<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..