Pozivamo vas na otvaranje ciklusa predavanja i razgovora VEK SRPSKE AVANGARDE u Univerzitetskoj biblioteci u četvrtak 19. 09. 2019. sa početkom u 18.00. Univerzitetska biblioteka u Beogradu će ove godine organizovati ciklus razgovora o avangardi i neoavangardi pod nazivom: Vek srpske avangarde, sa 15 susreta u jesenjem semestru – četvrtkom u 18 časova. Planiramo da ovaj ciklus započne 19. septembra i završi se 26. decembra.

Govore: Prof. dr Aleksandar Jerkov, Prof. dr Gojko Tešić, Prof. dr Miško Šuvaković i Dr Vasilije Milnović.

U ciklusu razgovora i predavanja će učestvovati naši najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti (istoričari kulture, književnosti, teoretičari), kao i sami stvaraoci. Ono što je ideja organizatora ovog ciklusa dr Vasilija Milnovića i Prof. dr Dejana Ajdačića, jeste da će se avangarda prvi put promišljati iz perspektive različitih formi i umetnosti kroz koje se objavljivala svetu. Tako će u samom programu učestvovati stručnjaci i stvaraoci iz sveta književnosti, likovnih umetnosti, muzike, filma, pozorišta, stripa, radiofonije itd.

Prvi deo će uvek činiti predavanje o (istorijskoj) avangardi o kojoj će govoriti Gojko Tešić, Aleksandar Jerkov, Dragan Stanić, Miodrag Šuvaković, Jerko Denegri, Božidar Zečević, Irina Subotić, Nevena Daković, Dejan Ajdačić, Bojan Jović, Predrag Todorović, Vasilije Milnović, Biljana Andonovska, Jelena Novaković. Drugi deo susreta će biti posvećen stvaralačkom opusu autora nove avangarde (Vladan Radovanović, Miodrag Todorović, Arsenije Arsa Jovanović, +Vojislav Despotov, +Vujica Rešin Tucić, Zoran Popović, Vladimir Kopicl, Ivan Medenica, Vladimir Tošić, Miša Savić, Ljubomir Kljakić, Sava Damjanov, Slobodan Škerović) ili nekoj neoavangardnoj pojavi. Kao učesnici u ovim razgovorima pojaviće se sami umetnici, ali i istoričari i teoretičari koji su se bavili njihovim opusima.

Inače, svi razgovori će biti snimani i dostupni na Youtube video kanalu Univerzitetske biblioteke u Beogradu. Zamisao organizatora je da se nakon završetka ciklusa prirede dve knjige: zbornik radova sa izlaganjima o srpskoj avangardi i zbornik sa autorizovanim transkriptima razgovora o neoavangardi.

______________________________________
19.IX - 26.XII 2019.
Ciklus "Vek srpske avangarde"

četvrtkom u 18.00
od 19. septembra do 26. decembra 2019. g
Galerija Univerzitetske biblioteke u Beogradu
Bulevar kralja Aleksandra 71 (na prvom spratu)
(radna verzija programa)

19. septembar 2019. (1. susret)
Razgovor o o avangardi i neoavangardi
Učestvuju Gojko Tešić, Aleksandar Jerkov, Miško Šuvaković i Vasilije Milnović

VEK SRPSKE AVANGARDE

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..