Juče je u Istorijskom muzeju Srbije otvorena izložba „Kneginja Jelisaveta – Dugo putovanje kući“, koju u okviru projekta „Genealogije starih srpskih porodica“ dr Dušice Bojić, zajednički realizuju ova ugledna muzejska ustanova i Artis centar iz Beograda. Mnogobrojna zainteresovana publika je ispunila muzej u želјi da pogleda nesvakidašnju postavku koju čini približno 200 predmeta iz zaostavštine poslednjeg deteta doma Karađorđevića rođenog u Kralјevini Jugoslaviji, ali i da lično sretne kneginju Jelisavetu, koja je aktivno učestvovala u realizaciji ove po mnogo čemu nesvakidašnje postavke.

„Činjenica da istorijski muzej Srbije prvi put predstavlјa živu istorijsku ličnost, kao i ona da predmeti iz kneginjine zaostavštine do sada nisu istraživani, publikovani i izlagani, čini ovu izložbu višestruko zanimlјivom,“ naglasila je Tamara Ognjević, direktorka Artis centra, autor izložbe o kneginji Jelisaveti.

Okuplјene goste, među kojima su mnogi stigli iz inostranstva, pozdravili su dr Dušica Bojić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije, kneginja Jelisaveta Karađorđević i Tamara Ognjević, a čast da otvori izložbu pripala je direktoru Međunarodnog fonda Demidov, Aleksandru Tisou Demidovu, pripadniku ove ugledne plemićke porodice iz koje poreklo vodi i majka kneza Pavla Karađorđevića, kneginjinog oca.

Otvaranju koje je okupilo brojne ugledne ličnosti iz sfere kulture, nauke, politike i umetnosti, prisustvovali su i članovi kneginjine najuže porodice – njen sin Nikolas Balfur, kćer Katarina Oksenberg i unuka Indija Oksenberg.

U okviru prvog vođenja upriličenog na otvaranju izložbe publika je imala priliku da čuje više o kneginjinim precima iz doma Karađorđevića, Nenadovića, Romanovih, Demidovih, Gliksburga i Beloselskih-Beloezerskih. Pažnju publike je posebno privukla inscenacije trpezarije s kraja 19. veka na kojoj je izložen skupoceni servis koji je nekada pripadao Demidovima, prinčevima od San Donata, kao i niz predmeta iz produkcije čuvenih zlatarskih kuća imperijalne Rusije -Faberžea i Ovčinikova. Lični predmeti kneginje Jelisavete, naročito oni vezani za modu, kao i njene fotografije iz svetskih modnih časopisa, a koje potpisuju Ričard Avedon, Sesil Biton i Ormon Đilјi, publika je ocenila kao izuzetno atraktivne u okviru postavke koja predstavlјa spoj klasičnog muzejskog koncepta sa elementima nove muzeologije, koji insistiraju na dimenziji intimnog i ličnog.

U okviru izložbe koja će trajati do 14. novembra tekuće godine, publika će biti u prilici da se svake srede od 17-18 časova druži sa kneginjom Jelisavetom, dok će autorka izložbe, istoričarka umetnosti Tamara Ognjević, svake nedelјe od 12:30 voditi zainteresovane posetioce kroz postavku. Zbog ograničenog broja mesta na pratećim programima izložbe, neophodno je najaviti dolazak na e adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

<<  Februar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Putopisi, Intervjui..