19. septembra beogradska galerija Zvono otpočinje novu izlagačku sezonu, otvaranjem izložbe mladog umetnika Vuka Ćuka, pod nazivom A whole new world. Zainteresovani poseotici će izložbu moći da posete u Galeriji Zvono, Višnjićevoj br. 5 do 20. oktobra. Ćuk izlaže umetničke objekte, crteže i instalacije, i praveći iskorak od očekivanog, stavlja akcenat na iskustvo, doživljaj, umetnički spektakl, ali i na komunikaciju dela sa publikom. Galerija Zvono publici predstavlja novu umetničku izložbu beogradskog autora, Vuka Ćuka, objedinjenu nazivom A whole new world.

Ćuk, iako već dobro poznat beogradskoj publici, ovom izložbom pravi veliki umetnički iskorak, prezentujući nove ideje i nove poglede na umetnost. Posetioci izložbe će imati priliku da vide umetničke objekte, crteže i instalacije, koji predstavljaju autonomne radove, ali zajedno u galerijskom prostoru funkcionišu kao homogena, ali raskošna celina.

Nazivom izložbe A whole new world pokreće se diskusija o budućnosti interakcije čoveka i robota, o novim, savremenim estetskim kanonima, kao i o pitanju slobode umetničkog stvaralaštva. Sučeljavanje arhetipske ljudske svaralačke delatnosti – crtanje, slikanje i rezbarenje (graviranje) – sa mogućnostima koje pružaju nove tehnologije, u središtu je Ćukovih istraživanja. On eksperimentiše spajajući umetnost i tehnologiju, stvarajući na taj način sopstvene, savremene umetničke objekte i estetske sisteme. Vuk postavlja pitanje: Da li je umetnik slobodan?  Da li je svet umetnosti oslobođen društvenih stega i obrazaca? Koliko je zanimanje umetnika drugačije od svih ostalih? Da li kupovinom umetničkih dela dajemo egzistencijalnu nadu utopijskom svetu umetnosti ili ga, pak, stavljamo u drušveni kalup? Glavni pokretač Ćukovog stvaralaštva jeste sloboda. Dajući karakteristike robota i moć pokreta svom umetničkom delu, on oslobađa umetnički rad statičnosti, dajući mu svojevrsnu slobodu. Izložba A whole new world predstavlja metaforu slobode u savremenom umetničkom životu, jer umetnik želi da stvara i živi slobodno kroz svoju umetnost. A whole new world jeste umetnički produkt Ćukovih refleksija o utopijskom svetu umetnosti, ali i realizacija novih, osavremenjenih umetničkih praksi i eklektičnog likovnog izraza.

Sledeći svoj prepoznatljiv ekspresivan stil, estetska načela i umetničke sisteme, Vuk Ćuk ih uspešno inkorporira u novu umetničku postavku, praveći jasnu analogiju. Služeći se različitim umetničkim medijumima, od tradicionalnih do nekonvencionalnih, različitim materijalima i mehanizmima, od šperploče, tekstila i akrilnih boja, do aluminijuma, pleksiglasa, LCD ekrana, preko kompjuterske animacije i servomotora, Ćuk stvara mali umetnički spektakl koji na različite načine podstiče dijalog sa publikom. Kroz istovremeno senzorno, vizuelno i auditivno iskustvo, umetnik privlači pažnju posmatrača, omogućivši svakome da aktivira i otvori svoj um za nove percepcije i promišljanja o umetnosti.

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..