Nakon Galerije NBS, Transformart galerije, KC Barake, internacionalnog Trijenala proširenih medija, „Mali građanski razgovori u rukavicama” održaće se i u Muzeju savremene umetnosti. U subotu, 13. jula u 19 časova, Mojsilović će boksovati u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, u okviru njegovih „rodnih studija”. To nije prvi put da Mojsilović boksuje sa ženama koje su spremne da iskoriste svoja, ustavom garantovana prava i navuku rukavice za boks. Izazov u rukavicama rodne jednakosti upućen je svima koji se osećaju kao žene spremne da pokušaju da „obore” ovog umetnika!

Da li je umetnik otvoreno bacio rukavicu u lice građanima, institucijama, kulturnoj sceni, NVO sektoru ili, prema rečima umetnika, njegov rad ostaje u strogim građanskim okvirima? Slikar i grafičar u rukavicama od 12 unci boksuje sa umetnicima, kustosima, ženama. Za svoje performanse tvrdi da imaju jasni civilni, umetnički, feministički i sportski okvir, uz poštovanje zakona. „Boks je, kao boćanje ili šah, građanska kategorija. Melanholija, gnev, mržnja u strogim akademskim uslovima kulturnih ustanova i zvaničnih umetničkih manifestacija ustupaju mesto Ljubavi, koja se može iskusiti samo u ringu. Ja donosim ring u kulturne institucije”, kaže Mojsilović.

Svako ko je bio spreman da ukrsti rukavice sa umetnikom, mogao je da učestvuje u „Malim građanskim razgovorima u rukavicama“. Mojsilović tvrdi da je boks u kulturnom prostoru iznuđena pasivno-agresivna reakcija koja se nametnula kao rešenje u skrajnutom i nevidljivom položaju umetnika, ali pre svega lični odgovor pojedincima koji čine umetnost i kulturu. Širenje vedrog duha i građanske ljubavi, nasuprot skrivenom društvenom nasilju u svakom obliku, kako umetnik tvrdi.

„Ljubav građana škodi umetniku, ravnodušnost ga ubija. Mrzite umetnika!” tvrdi Mojsilović, uz pozdrav „Dogodine u SANU!“
 
Vladimir Mojsilović je osnovne studije je započeo na Slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Milana Blanuše. Redovne i master studije završio je u klasi prof. Slobodana Abija Kneževića. Učestvovao je u brojnim domaćim i internacionalnim multimedijalnim projektima i izlaže od 1995. godine. Od novembra prošle godine otpočeo je serijal „Mali građanski razgovori u rukavicama”, koji je od izložbe slika u Galeriji NBS prerastao u bokserske borbe sa umetnicima, kustosima i publikom. Radovi umetnika nalaze se u zbirkama Wiener Städtische, Zepter i Shadow Museum.

<<  April 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..