U okviru pratećeg programa izložbe „Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke“, posle dva javna vođenja koja su održali autori izložbe Matijas Flige i Matijas Vincen, gost Beograda je jedan od umetnika čija su dela zastupljena na izložbi Mark Lamert (Mark Lammert), koji će predstaviti svoj umetnički opus u petak 08. februara u 17h. Mark Lamert (Berlin, 1960) se bavi slikarstvom, grafikom, ilustracijom, i scenografijom. Studirao je na Akademiji umetnosti u Berlinu od 1979. do 1986. godine, gde je od 1989. do 1992. pohađao i master studije. Dobitnik je više stipendija i priznanja za svoje stvaralaštvo. Od 2011. godine je profesor slikanja i crtanja na Univerzitetu umetnosti u Berlinu.

Osim samostalnih izložbi, održanih između ostalog u Berlinu, Lionu, Lisabonu, Lamertova dela su uključena u brojne grupne izložbe na kojima se predstavlja nemačka umetnost. Njegovi radovi se nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u Nemačkoj i u svetu, između ostalog u Berlinu, Drezdenu, Frankfurtu, Njujorku. Takođe, Lamert radi scenografije za pozorišne predstave, operu i ples, koje ostvaruje prema istim principima koje realizuje u svom likovnom opusu. Živi u Berlinu.
 
U ranom periodu stvaralaštva, Mark Lamert se paralelno bavi slikanjem, crtanjem i grafikom, a njegov rad obeležen je konceptualnim pristupom kojim preispituje ograničenja medija. Principe koje tada uspostavlja, redukovanje formi na fragmente, razviće potom u serijama radova velikih formata, koje realizuje u nijansama crvene boje, na poleđinama starih mapa. Ta fascinacija kartografskim procesima reflektovaće se i u njegovim crtežima, koje sve više prekriva mrežom linija, što će razviti i u obimnom grafičkom opusu. U ciklusima slika u kojima je forma postavljena nasuprot svetle ili tamne pozadine, Lamert dodaje fragmentirane figure u slojevima na slikanu površinu i time preispituje različite relacije koje se uspostavljaju između forme i osnove.
 
Počevši od osamdesetih godina, Lamert sakuplja materijale u radnim sveskama, stvarajući tako paralelni radni prostor, koji oslikava politički kontekst u kojem njegovo delo nastaje. Ove sveske ispunjene su pisanim isečcima iz različitih teoretskih i literarnih tekstova, zajedno sa isečcima iz novina, fotografijama i crtežima. Vizuelni i pisani materijali ovde postaju međusobno protkani i postavljeni u dijalog.
 
Principe koje razvija u slikarstvu, Mark Lamert primenjuje na monohromne prostore koje definiše kao „mašine za dramaturgiju”, koje stvara za velike pozorišne scene od početka devedesetih godina, kada sarađuje sa Hajnerom Milerom (1929–1995), i radi za predstave koje se održavaju u Berlinu, Lisabonu, Štutgardu, Parizu, Berlinu, Hamburgu, Moskvi.
 
Na izložbi „Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke“ se mogu pratiti različiti fenomeni i pojave koje su se razvijale u nemačkoj umetnosti druge polovine 20. veka pa sve do danas. Predstavljeno je oko tristotine radova, od oko stotinu umetnika, među kojima su: Vili Baumajster, Bernd i Hila Beher, Sibile Bergeman, Jozef Bojs, Katarina Frič, Iza Gencken, Herman Glekner, Andreas Gurski, Hana Heh, Rebeka Horn, Barbara Klem, Nam Džun Pajk, Oto Pine, Zigmar Polke, Gerhard Rihter, Klaus Rinke, Julijan Reder, Diter Rot, Tomas Ruf, Emil Šumaher, Katarina Ziverding, Volfgang Tilmans, Ginter Iker, Volf Fostel, Vols, i drugi.
 
Izložba je organizovana u saradnji sa Goethe-Institutom iz Beograda.
 
Prezentacija će se održati na nemačkom jeziku sa simultanim prevodom na srpski jezik.
 

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..