Ugaleriji Instituta Servantes, u utorak, u 19:00h, bide svečano otvorena izložba „Haime Hil de Biedma kroz fotografiju,“ posvedena ovom poznatom španskom pesniku. Izložbu, kojom započinje nova sezona kulturnih aktivnosti u Institutu Servantes, čini fotografski prikaz jedanaest tekstova Hil de Biedme, kroz prizmu katalonskog fotografa Davida Pužada, a svečanom otvaranju de prisustvovati i pesnikova nedaka Ines Garsija-Albi, španska novinarka, književnica i istoričarka.


Ova dokumentarna izložba, sačinjena od jedanaest fotografija inspirisanih pesmama Hil de Biedme, ved je predstvljena u Gradskoj biblioteci u Terasi (Barselona) u maju 2013. i bide dopunjena video materijalom koji je za ovu priliku pripremio srpski umetnik Danilo Lučić, uz muziku Davida Granata. Osim ovih radova, bide prikazan i portret pesnika, čija je autorka Jovana Višnjić. Fotografije, koje su nastajale u Beogradu, Novom Sadu, Berlinu, Londonu i na Kanarskom ostrvu Lansarote, bide izložene uz pesme kojima su inspirisane.


Haime Hil de Biedma i Alba (Barselona, 1929-1990) je španski pesnik i jedan od najznačajnijih autora Generacije ´50, poznate i pod imenom Deca rata. Njegova dela, nastala u doba frankističke diktature u Španiji, prožeta su intimnim temama koje de postepeno, od snažnog pesimizma, evoluirati ka nihilizmu. To je, istovremeno, i poezija koja razornim, živim i direktnim jezikom podržava racionalnost, isključujudi sve što je nepotrebno. Težnju ka neposrednosti u njegovom stvaralaštvu možda najbolje oslikava izjava koju je svojevremeno dao veliki autor: „Mislio sam da sam želeo da budem pesnik, ali sam, zapravo, želeo da budem pesma.“


David Pužado, autor izložbe, je jedan od onih fotografa koji vole da se izražavaju kroz jednostavnost i minimalizam, koji uz svoje fotografije daruje i tišinu, nešto što je naizgled vrlo jednostavno, dok je, zapravo, veoma komplikovano. Ume da otvori dušu posmatrača i da u nju uroni do dubina do kojih je najteže stidi. Inspiraciju za ovu izložbu našao je u tekstovima katalonskog pisca: „Haime Hil de Biedma je imao kožu pesnika koju mi je najlakše odenuti, čiji mi kroj mi je najudobniji, čiji pogled na svet savršeno odgovara mojoj dioptriji... Ovaj projekat nastaje jednog dana, jednog popodneva u Beogradu, kada sam osetio potrebu da uz malo reči kažem mnogo toga.


Rezultat je bio ništa drugo do fotografisanje jedne od ovde izloženih pesama i, zapravo, začetak svega ovoga.“
U sklopu izložbe, 18. septembra, u Svečanoj sali Instituta Servantes u 19:00h, u bide prikazan i dokumentarni film „Haime Hil de Biedma. Portret jednog pesnika“ (RTVE) čiji je autor pesnikova nedaka Ines Garsija-Albi, sa njom de, nakon projekcije, biti organizovan i otvoren razgovor.

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..