trtmrt-1Srpskog kraljevića u najboljim poodmaklim godinama, večitog studenta na budžetu porodice, zaokuplja komplikovana egzistencijalna dilema – ostati ili otići, otići ili se ubiti, ubiti ili pobiti, ili možda oba. Rastrzan između bogatih turističkih ponuda i rešavanja komplikovanih porodičnih odnosa, on u skučenom stanu, pored „duha“ svog oca koji nemo bulji u televizor, pokušava da smisli šta će sa svojim životom. Moto našeg kraljevića je parafraza naslova albuma čuvene beogradske grupe Darkwood Dub: „Život počinje u četrdesetoj.

Šta se desi kada mladi (što po godinama, što duhom) pozorišni ljudi odluče da se pozabave najvećom
ikad napisanom tragedijom, Šekspirovim Hamletom, i najvećim komičarem ere nemog filma, Čaplinom? Ne, ne, zasebno, nego odjednom, Hamlet i Čarli Čaplin, sve u istoj predstavi. Ali, da ne zaboravimo, sve je to smešteno u Srbiju danas. Kada sve to dobro promešamo, nastane jedna zabavna, duhovita i energična predstava koja se gleda sa osmehom na licu, dok vas muzika tera non-stop tera na meškoljenje, a što da ne, i đuskanje u stolicama.

„Slepstik komedija kao pozorišni žanr me već duže vreme okupira jer mi se čini da nudi veliku slobodu u scenskom izrazu zahvaljujući tome što se ne bazira na rečima, kako smo navikli, već na govoru tela, komunikaciji sa publikom i specifičnoj muzici, kao neophodnom elementu koji oblikuje scensku radnju. Razmišljjući dalje o sadržaju došla sam na ideju da se pozabavim dekonstrukcijom jednog mita, a to je Hamlet  i da vidim kako taj mit izgleda kada se smesti u okvire slepstik komedije sa problemom koji proističe iz naše realnosti, problemom  osamostaljenja i odvajanja od osnovne porodične zajednice, koji je kod nas nekako po prirodi stvari zakasneo i otežan“

Ana Tomović, rediteljka


„TRTMRTŽIVOTILISMRT“  
REŽIJA: Ana Tomović
DRAMATURG: Milena Depolo
KOSTIMOGRAF: Miomirka  Bailović
IZBOR I ARANŽMAN MUZIKE: Branko Marković
KONTRABAS: Branko Marković
KLAVIJATURE:  Veljko Vujčić
TRUBA: Miloš Milosavljević
TENOR SAKSOFON:  Miloš Milosavljević
BUBNJEVI: Novak Mijović
DJ : MKDSL
LICA :
POLONIJE  Feđa Stojanović
GERTRUDA  Marija Opsenica
OFELIJA  Dubravka Kovjanić
KLAUDIJE, LAERT  Damjan Kecojević


------------------

HIPERTENZIJA
Svetislav Basara

Igraju:
Mitar Kurdulija – Predrag Ejdus
Igor Furtula – Branislav Trifunović
Režija: Svetislav Basara
Scenograf: Janja Valjarević
Produkcija: Kulturni centar Inđija

Jedan od najznačajnijih savremenih srpskih književnika, sa već sada antologijski priznatim dramaturškim opusom, u svom novom komadu na autentičan, duhovit, ironičan, oštro kritički intoniran i, u najboljem smislu te reči, angažovan način, bez banalne dnevno-političke aktuelizacije, donosi „apsurdno-istinitu" priču žanrovsko-stilske usmerenosti ka grotesknom i paradoksalnom humoru. Sa glumačkim dvojcem Predrag Ejdus - Branislav Trifunović, Svetislav Basara po prvi put svoju tragikomičnu duodramu , na tragu „Balkanskog špijuna"  i/ili „Profesionalca", postavlja na scenu, što ovu predstavu već čini nesvakidašnjim pozorišnim događajem ove sezone.
U svojoj rediteljskoj belešci Svetislav Basara piše:
“Hipertenzija” se, kako dolikuje pozorištu, bavi (crno)humornom i (tragi)komičnim aspektima te borbe sa vetrenjačama. Pri tom se ne zadržava isključivo na savremenim srpsko-srpskim bitkama već se kroz prisećanja ražalovanog udbaša Mitra Kurdulije vraća u prošlost, u sedamdeste i osamdesete godine prošlog veka i ulazi u dijalog sa, sada već klasičnim delom Duška Kovačevića “Profesionalac”. Budući da je naša realnost još uvek mešavina mitologije tajnih službi,velikih političkih priča i uličnih viceva i sprdačina, to su u komadu kao ravnopravni segmenti scenske realnosti postavljeni vicevi, aforizmi, i opšta mesta patriotskog novinarstva. Možda gledaocu neće biti lako da se snađe u fantazmagoričnom svetu Mitra Kurdulije i njegovog oponenta Igora Furtule; možda se učini da je autor preterao. Pravo govoreći: bila mi je namera da preteram.”


Predstava „Hipertenzija“ svoju premijeru imala je 10.aprila u Kulturnom centru Inđija, dok će beogradsku premijeru imati 17.05.2010. u 20 č na sceni „Kult“ Uk „Vuk Karadžić“ i biće postavljena na redovan repertoar.
<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..