Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan Mišinog zdanja i gradske opštine Stari Grad. Upravnik pozorišta je Vladan Gajović. Pozorište ove „nulte" sezone će igrati od 3. jula do 31. avgusta i imati više od 50 izvođenja. Sve predstave počinju u 21h, a karte se mogu kupiti preko servisa tickets.rs, kao i na blagajni Rektorata svake večeri od 19h. Pogledajte repertoar nove pozorišne scene Teatrijum do kraja jula. Sve predstave se igraju u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, ulaz iz Vuka Karadžića od 21h. Predstave za sledeći mesec: Jazavac pred sudom - 22.jula, 23. jula, 25. jula / Pomahnitali – 24. jula / Ne oklevaj, improvizuj! – 26.7. / Detinjarije – 27.7. / Davitelj protiv davitelja – 28.7. / O, kakav divan dan – 29.7. / Nas dve – 30.7. / Šta me snađe – 31.7. 

Petar Kočić - ,,JAZAVAC PRED SUDOM" // 22. jul i 23. jul u 21h

„Jazavac pred sudom" napisan je 1903. Komad je svojevrstan istorijski osvrt na položaj obespravljenih Srba u Austrougarskoj carevini. Strašna je istina da po pitanju prava danas nikakve promene nema kada u obzir uzmemo život Srba u okruženju. Radeći poslednjih godina sa decom na Kosovu i Metohiji, video sam da Srbi u enklavama u svakom smislu žive i teže nego istiniti Kočićev junak i savremenik David Štrbac. Međutim, intelektna virtuoznost Davidova, veličanstvenost njegovog duha, daje nadu...Cilj ove predstave je da u svakoj osobi u publici probudi onaj deo bića koji će se uvek boriti za istinu i pravdu, za slobodu i otadžbinu bez obzira na cenu. Da smo u tome uspeli govori i to da je predstava igrana više puta i u kripti Hrama Svetog Save. Da je posle gledanja predstave australijski autor Mark Vindon uložio novac i snimio film „ Jazavac pred sudom", koji je imao premijeru na ovogodišnjem festu. Film će u mesecima pred nama ući u bioskopsku distribuciju. 

Režija: Mihailo Laptošević
Igraju: Daniel Kovačević/Đorđe Marković, Jakov Jevtović/Vladimir Tešović, Dejan Stojaković, Mihailo Laptošević

"POMAHNITALI" - 24. jul u 21h /

Autorski projekat glumaca Tatjane Kecman i Miloša Đorđevića

Predstava je na Festivalu duodrame nagrađena za najbolju žensku ulogu. Predstava je posvećena ovisnicima fejsbuka, instagrama.... kao i drugim žrtvama selfi kulture i ostalih oblika virtuelnih vrednosti. Ova komedija se bavi ljudima koji su postali opsednuti formom, statusnim simbolima, brendovima. Na toj apsurdnoj i sumanutoj trci, koja za cilj ima uspeh (ma šta to značilo!) potpuno gube kompas. U svakoj od scena protagonisti završe sa nervnim slomom zbog nekih sitnih trivijalnih problema koji im remete "savršenu" formu. Dane okončavaju tako što,umorni od borbe gužve, svađa, sa osećanjem nezadovoljstva i izopštenosti, za utehu okače selfi na kome sve blista baš kako treba, savršeno!

,,Ne oklevaj! Improvizuj!" - 26. jul u 21h

Autor i moderator: Srđan J. Karanović

„Ne oklevaj! Improvizuj!" nije predstava nastala po dramskom tekstu već je njen sadržaj zasnovan na nizu vežbi improvizacije. Improvizacije su instinktivne spontane igre u kojima učesnici, poput dece, koriste svoju maštu da bi se igrali i kreirali šta god požele. Improvizacije su način da se scene spontano kreiraju. Sve što glumci budu izvodili na sceni nastaće upravo tog trenutka pred prisutnom publikom bez ikakve prethodne pripreme. Dijalog, priču, likove i radnju zajedničkim angažmanom kreiraće sami učesnici (glumci) kroz razvijanje improvizacije. Moderator će po potrebi publici objasniti mehanizme i principe po kojima određena vežba improvizacije nastaje i razvija se. U određenim vežbama improvizacije moderator će pozvati publiku da glumcima predlaže početne okolnosti, odnose između likova ili temu za scenu koja bi trebalo spontano da nastane. Dok je u konvencionalnom pozorištu predstava prethodno pripremljena i namenjena da se samo prikaže publici, u teatru improvizacije „predstava" nastaje u sadašnjem trenutku, često uz učešće publike koja preuzima aktivnu ulogu „saigrača" glumaca. Predstava „Ne oklevaj! Improvizuj!" izvedena je do sada 58 puta na scenama u Beogradu, Srbiji i Republici Srpskoj i nailazila je na odličan prijem kod publike od 7 do 77 godina.

Učesnici u predstavi: Bogdan Bogdanović, Ivana Dudić, Miloš Đurović, Jelisaveta Karadžić, Iva Kevra, Dušan Matejić, Stefan Radonjić, Brankica Sebastijanović, Anita Stojadinović

,,Detinjarije" - 27. jul u 21h

Savez dramskih umetnika Srbije

Rejmon Kus

Monodrama u tumačenju Tihomira Stanića

Prevela: Ivana Dimić. Reditelj: Dušan Petrović. Premijera: 17. novembar 1996. Bitef teatar

Nagrade: Tihomir Stanić trostruki je pobednik Drugog Jugoslovenskog festivala pozorišta jednog glumca, održanog u Nikšiću od 5. do 9. maja 1997. godine. Za ulogu u DETINjARIJAMA pripale su mu: Nagrada stručnog Žirija; Nagrada publike; Nagrada kritike. Na pozorišnom festivalu "Zemun fest '97" Tihomiru Staniću je dodeljena "Zlatna plaketa" za najbolju mušku ulogu.

Naša borba 27.10.1997.

„Zahvaljujući prošlogodišnjem projektu Tihmoira Stanića „Detinjarije" Rejmona Kusa, monodrami je vraćeno dostojanstvo na najlepši mogući način. „Detinjarije" su, naime, odigrale misionarsku ulogu u ponovnom vraćanju dostojanstva monodrami, što se vrlo brzo pokazalo na delu..." - Željko Jovanović - Politika 21.decembar 1996.

„...Tihomir Stanić potvrđuje da je monodrama odgovor jakih. Da je to preuzimanje tereta čitavog dramskog zbivanja na sebe, kompletne scene, svih njenih elemenata i znakova, čak i scenografije: on ume da bude i njen deo i da je uzme za partnera ako hoće. On prihvata izazov da sjedini i disciplinuje govornu i fizičku radnju i da ih sve vreme strogo kontroliše, da bude i protagonista i antagonista, da nosi i radnju i protivradnju. Jedan glumac tako, polako i vešto, ali bespogovorno, uvlači publiku udobno zavaljenu u sigurnost i prednosti mraka, u svoju realnost, stvarnost scene, oslobađa je otpora i sumnji, suočava sa drugačijim i novim. Zato mu se uložena energija vraća. On stvara kolo energije, kao strujno kolo, koje povezuje scenu i gledalište i to mnogo ubedljivije od većine predstava koje se trenutno sa velikom pompom igraju u našim pozorištima..." - Jelica Zupanc

„....Već u prvom prizoru, gledalac vidi Tihomira Stanića sa bradom i brkovima, ali u dečačkom odelu, da bi potom, u epizodama poput onih sa školskim učiteljem i sveštenikom čije neznanje razočarava, dečja infantilnost poprimila duhovitost apsurda, ali i neophodnu dramatičnost i uzbuđenje sa kojom se na pozorišnoj sceni otkrivaju sve najiskrenije istine. Po strani od priče o traumama i odrastanju jednog dečaka, kao i svih rediteljskih i dramaturških domišljatosti, „Detinjarije" u režiji Dušana Petrovića su u prvi plan uspele da izbace oono što monodrami najteže polazi za rukom – uzbudljivu i dramski razvijenu igru koja bespoštedno isprobava sve moći i talenat jednog prvorazrednog glumca."

Sreda, 28. 7. 2021.

Pozorište "Raša Plaović", Ub

Nebojša Pajkić i Slobodan Šijan

DAVITELj PROTIV DAVITELjA

Režija, scenografija, kostim i izbor muzike: Duško Ašković. Asistent

režije: Voja Raonić.

Igraju: Aleksandar Lelićanin, Mišel Kaplarević, Aleksandar Petrović, Snežana Jovanović, Marko Milošević, Vanja Puletić, Slavica Maletić, Dragana Janković, Nikola Jeremić, Kristina Miličić, Ivan Vilotijević, Tijana Gođevac, Jovana Tadić, Nevena Miličić, Aleksandar Miličević, Jovan Simeunović, Janko Hadžić, Luka Mijatović, Nađa Milićević, Ivana Vlajković. Vesna Pećanac

O, KAKAV DIVAN DAN - Četvrtak, 29.7.

Monodrama u tumačenju Vesne Pećanac

Vesna Pećanac svoju monokomediju "O, kakav divan dan", već dvadeset godina igra na pozorišnim scenama, školama, fakultetima, kongresima širom zemlje, u većini gradova nekadašnje Jugoslavije i od Amerike do Australije! Ova predstava, koja spaja Umetnost, Obrazovanje, Pedagogiju, Životnu Mudrost i Ličnu ispovest do sada je preko 1800 puta odigrana! Sa puno finog humora, predstava govori o odnosu Roditelji-Deca-Škola-Društvo. O problemima Rađanja, Odrastanja, Puberteta, Porodičnim sukobima, Kućnim tajnama, o Ljubavi i Praštanju. Vesna Pećanac u komičnom žanru, kroz rafinirani humor i na samo njoj svojstven način, otkriva Lične i Porodične tajne, nadovezujući priče različite sadržine jednu na drugu, jednostavnim govorom i lepršavom glumom.

Tatjana Kecman - NAS DVE // Petak, 30.7.

kabare komedija

 Režija i gluma: Tatjana Kecman

Peva: Ana Radonjić – ZOE KIDA

Dizajn svetla i zvuka: Igor Borović 

Duhovita, zabavna i veoma atraktivna priča o ženi, koja je opsednuta karijerom i njenom alter-egu, kojem nedostaje ljubav. Jedna od "njih dve" bombarduje publiku receptima, savetima i novim metodama za uspeh u društvu. Dok se druga, nežnija verzija nje same, pesmom bori za ljubav, romantiku i "ono malo duše". Dve potpuno različite žene spaja jedno kabaretsko veče u kojem "spontano", peva, glumi i nazdravlja životu. U ovim urbanim vremenima, gde zarad karijere, sve više žena zanemaruje prirodu, materinstvo, ljubav, naš kabare je podrška prirodno lepoj i nežnoj ženi.

Nebojša Romčević - ŠTA ME SNAĐE // Monokomedija u tumačenju Anđelke Prpić // Subota, 31.7.

Dramski tekst za ovu interaktivnu savremenu komediju u kojoj se popularna glumica Anđelka Prpić pojavljuje u 12 različitih uloga, potpisuje jedan od najboljih srpskih dramskih pisaca i scenarista Nebojša Romčević, a režija je poverena proslavljenom glumcu, muzičaru i reditelju Branku Đuriću Đuri. Ova životna komedija je pobrala nepodeljene simpatije u više od 180 izvođenja u protekle 3 godine u rasprodatim salama Srpskog Narodnog Pozorišta u Novom Sadu, u Beogradu(11x), Kragujevcu(6x), Jagodini, Valjevu, Beču, Frankfurtu, Zagrebu, Sarajevu, Rijeci, Osijeku, Tuzli, Cirihu, Požarevcu kao I mnogim drugim gradovima Srbije, regiona i Evrope.

Šarmantna Anđelka, u ovoj predstavi igra tridesetdvogodišnju bankarku Jovanku Joku Jakovljević. Mlada žena koja gradi karijeru onim što ima (pameti i znanja ponajmanje) u surovom korporativnom svetu. Sasvim slučajno se našla pred dilemom: čast i bračna vernost ili uspon u karijeri? Takvu dilemu ne može da razreši sama: čitava vojska likova joj u tome pomaže stvarajući još veću konfuziju u njenoj praznoj glavici, a direktorov sin samo što nije ušao u njenu... sobu. Ovaj je svet skrojen tako naopako, da izgleda da je svaka žena bar jednom naletela na svog Harvija Vajnstajna. Zadovoljstvo je njegovo, kajanje njeno..

 

<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..