Proglašeni su dobitnici nagrade Ohrabenje i Nagrade publike 24. Festivala koreografskih minijatura (FKM). Kao i prošle godine, nagradu Ohrabrenje dele dve koreografkinje, Marija Obradović za minijaturu Ever since my house burned down I see the moon more clearly i Aleksandra Arizanović za koreografiju O ljubavi koja je takođe ponela i Nagradu publike osvojivši najviše lajkova na društvenim mrežama FKM-a. Marija Obradović je odrasla u Beogradu a plesno iskustvo je započela kroz rad sa plesnom trupom Perpetuum. Od 2015. godine živi i radi u Njujorku gde nastavlja rad kao freelancer i učestvuje na raznim plesnim projektima i radionicama, kao igrač ali i kao predavač. Marija postaje član Vim Vigor Dance kompanije koreografkinje Shannon Gillen, 2018. godine.

Aleksandra Arizanović je rođena u Kraljevu a osnovne i master studije glume završava na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde počinje da se bavi i plesom. Igra u pozorištima u Kraljevu, Subotici, Novom Sadu i Nišu. Kako sama ističe, namera joj je da stvara umetnost koja čini da čovek želi da živi.

O nagradi Ohrabrenje odlučivalo je Umetničko veće Udruženja baletskih umetnika Srbije, u sastavu Jelena Kajgo (pedagog savremene igre i dramaturg), Anđelija Todorović (koreograf), Snežana Vesković Zablaćanski (solista baleta Pozorišta na Terazijama u penziji), Sanja Ninković (solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu i koreograf) i Jovan Veselinović (prvak baleta Narodnog pozorišta u Beogradu).

Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) je ove godine realizovalo takmičarski program 24. Festivala koreografskih minijatura (FKM) i predstavilo radove domaćih koreografa putem društvenih mreža. Uprkos globalnoj epidemiološkoj situaciji, UBUS je bez odustajanja od kontinuteta i misije, uspeo da prilagodi format festivala nastalim okolnostima, te je krajem decembra 2020. godine publika imala priliku da na Jutjub kanalu Festivala koreografskih minijatura premijerno pogleda takmičarski program, kao i početkom januara u repriznim terminima.

Uz slogan TESTIRAJ SE NA IGRU, i u znak podrške domaćim koreografima i izvođačima koji trpe velike posledice vanrednih okolnosti, ovogodišnje takmičenje koreografa je bilo otvoreno samo za umetnike iz Srbije, nasuprot dosadašnjem međunarodnom karakteru festivala. U ovom izmenjenom konceptu, Direkcija festivala selektovala je jedanaest koreografija kratkog formata koji su umesto nadmetanja za tri glavne festivalske nagrade, nagrađeni identičnim novčanim iznosom. Priznanja za koje su imali prilike da se nadmeću su Nagrada publike – za koreografiju sa najviše lajkova na društvenim mrežama i jedinstvena nagrada Ohrabrenje koja podrazumeva podršku za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a.

Ovom prilikom Udruženje baletskih umetnika Srbije podseća na teške okolnosti koje su zadesile izvođačke umetnosti, s obzirom da delatnost nije mogla da se obavlja, te da su sredstva na republičkom konkursu za umetničku igru smanjena, dok je gradski konkurs ukinut. Ovogodišnji FKM je realizovan sa preko 60% umanjenim sredstvima. Posebno izdvajamo ugrožen status i egzistenciju samostalnih umetnika i nezavisne kulturne scene. Ponavljamo, da baš zato pozivamo stvaraoce da ne odustaju od stvaranja uprkos okolnostima, publiku da ne odustane od umetnosti, a državu da ne odustaje od umetnika.
Festival koreografskih minijatura se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS.


Testiraj se na igru!

<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..