Nedelja, 10. novembar u 19:30 na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum - Pre više od dvadeset godina, u Zemunu, na desnoj obali Dunava, krenulo je muzičko putovanje Madlenianuma. U trenucima kada smo se borili za neke druge ideale, vizija gospođe Madlene Zepter da, uprkos beznađu rata, treba dati priliku umetnosti da se oglasi, i to onoj vrhunskoj – muzičkoj, ostvarila se na najbolji mogući način, u potpuno renoviranoj zgradi Opere i teatra Madlenianum, u kojoj se nalazi jedna od najakustičnijih sala u Beogradu i gde scenska tehnika omogućava izvođenje najkompleksnijih muzičkih dela.

Osluškujući potrebu publike da ponovo čuje i vidi popularne numere sa naše scene osmislili smo ovo muzičko putovanje od juga Italije, Španije i Francuske, preko Beča do Beograda koje premijerno izvodimo 10. novembra 2019. na našoj Velikoj sceni. Predstavljamo vam najbolje i najpopularnije numere iz naše muzičke produkcije uz vizuelni spektakl kakav još nije viđen na sceni Madlenianuma!

Izabrali smo program sačinjen od bisera iz bogate muzičke produkcije Madlenianuma od samog početka do danas. Tu su prepoznatljiive arije iz opera (Madam Baterflaj, Travijata, Don Đovani, Pajaci), dueti uz koje se publika razgali (Hofmanove priče, Madam Baterflaj) songovi iz mjuzikla koji lako ulaze u uši (Jadnici i Rebeka), veseli taktovi opereta koji nas vode do Beča (Bečka krv, Vesela udovica) i baletski divertismani koji na najbolji način vraćaju u sećanje zlatne trenutke iz istorije Madlenianuma (Orfej u podzemlju i Bolero). Nismo zaboravili ni domaću literaturu, jer Madlenianum je od početka u misiji popularisanja operske umetnosti i otkrivanja pomalo zaboravljenih autora, poput Stevana Hristića i njegovog Sutona i naručivanja dela od savremenih autora, poput Mandragole Ivana Jevtića. Program izvode prvaci i solisti Opere i Baleta, naši verni i pouzdani saradnici, a uz podršku orkestra Madlenianuma, a svi zajedno su vođeni čvrstom, a suptilnom, rukom dame-dirigenta Vesne Šouc Tričković. Reditelj ove večeri je Vladan Đurković, koju je svoju viziju putovanja preneo na scenu uz pomoć video-animacije i projekcije nastale u Kreativnom studiju Zepter, dizajn svetla je postavio Srđan Jovanović, a predstavu vodi naš dugogodišnji inspicijent Vesna Ćurčić Petrović. Učestvuju: Jasmina Trumbetaš Petrović, Snežana Savičić Sekulić, Branislava Podrumac, Tanja Obrenović, Mirjana Matić, Nikola Kitanovski, Vladimir Andrić, Aleksa Vasić, Marko Živković, od baletskih umetnika: Gordana Simić, Brankica Mandić i Miloš Marjan.

Neki od umetnika koji će nastupiti ove večeri su svoje prve korake napravili upravo na našoj sceni, a sada sa ponosom osvajaju i poznate svetske scene. Jasmina Trumbetaš Petrović, sopran učestvovala je u našoj prvoj operi Tajni brak, operi Dve udovice i Cosi fan tutte, ostala je upamćena kao Ćo Ćo San u Madam Baterflaj; Snežana Savičić Sekulić, sopran karijeru je započela upravo na našoj sceni u operi Dve udovice ulogom Karoline, učestvovala je i u operama Hofmanove priče, Anželik, Don Đovani, a sa ulogom Izabele u domaćoj operi Mandragola gostovala je u Sank Peterburgu i Mariboru, Branislava Podrumac, sopran je na našoj sceni započela svoj uzlet u muzičke vode, počela je sa Mocartovom operom za decu Čarobna frula, da bi zablistala kao Ja u Rebeki i Eponina u Jadnicima, a danas peva Nedu u operi Pajaci, Tanja Obrenović, mecosopran je od samih početaka stalni član Madlenianuma, pevala je u prvoj premijeri - operi Tajni brak, a onda su se ređale uloge mecosopranskog faha, kako u operi, tako i u opereti Bečka krv, prošle sezone je kao vokalni pedagog u okviru Operskog studija Madlenianuma sa mladim pevačima postavila scene iz opere Tajni brak; Mirjana Matić, sopran je snažno iznela ulogu Pavle u prvoj integralnoj verziji domaće opere Suton; Nikola Kitanovski, tenor je dragi gost na našoj sceni gde maestralno izvodi ulogu Kanija u operi Pajaci; Vladimir Andrić, bariton je od samih početaka sa nama, pamti se kao Žorž Žermon i Inspektor Žaver, ali i kao Don Đovani koga još uvek sa uspehom igra na našoj sceni, dao je doprinos i u domaćoj operi Mandragola gde tumači ulogu Kalimaka; Aleksa Vasić, bariton je od ove sezone ponovo sa nama u Pajacima; Marko Živković, tenor je u Madlenianumu krenuo kao član hora, ali je ubrzo preuzeo solističke uloge u operi, opereti i mjuziklu; Gordana Simić, prvakinja baleta će ostati upamćena kao Prva Euridika u prvom baletu Madlenianuma Orfej u podzemlju, bez obzira na godine još uvek na našoj sceni uspešno igra u baletu Kravava svadba; Brankica Mandić, solistkinja baleta je predhodne sezone debitovala u solističkoj ulozi u Boleru, a nadamo se da ćemo ovu talentovanu balerinu još dugo gledati na našoj sceni; Miloš Marijan, solista baleta je dugo član Madlenianuma gde uspešno učestvuje u svim našim baletskim predstavama.

Kada je 1997. godine osnovana Kamerna opera Madlenianum Beograd se upisao na mapu operske umetnosti sa prvom privatnom operom, koja je u početnim godinama svog postojanja negovala kamerne i manje izvođene operske forme, od baroka do savremenih dela. Kamerna opera ubrzo prerasta u Operu i teatar Madlenianum, nadilazeći okvir kamernog postavkom složenih produkcija u modernom maniru sa velikim brojem učesnika. Madlenianum je jedina kuća umetnosti u Srbiji koja na svom repertoaru izvodi sve žanrove pozorišne umetnosti, a poznata je i po tome da gaji najmlađu opersku publiku kojoj omogućava besplatne programe. Predstave poput mjuzikla Jadnici, koji se izvode već dvanaest godina na sceni Madlenianuma, najbolje svedoče o ozbiljnosti ove Kuće da muziku stavi na pijedestal, kakav zaslužuje kao najsloženiji scenski žanr.

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..