Konferencija za medije na kojoj je najavljena premijera predstave Ana Karenjina, u režiji Dejana Projkovskog iz Makedonije, održana je u četvrtak u Novosadskom pozorištu/Újvidéki Színház. Neposredno pred početak predstave, 29. oktobra u 19 časova, biće svečano otvorena Velika sala pozorišta, koja je rekonstruisana tokom leta ove godine. Povodom premijere i svečanog uručenja sale publici Novosadskog pozorišta govorili su direktor ove institucije – Valentin Vencel, zatim reditelj Dejan Projkovski, te glumci Marta Bereš, Atila Nemet i Arpad Mesaroš, koji će tumačiti likove Ane, Karenjina i Vronskog. 

Ovo će biti prva premijera u 46. sezoni Novosadskog pozorišta, koja se odigrava pod slognom ,,Ožiljci”. Reditelj Dejan Projkovski, kome su ostvarenja ruskog realizma itekako bliska, s obzirom na to da se u prošlosti bavio inscenacijom romana Dostojevskog Braća Karamazovi i Kockar, veruje da je neophodno da se između klasičnih dela i današnje publike sagradi, uslovno rečeno, savremeni most, kako bi komunikacija među njima bila što bolja i učinkovitija.

Na pitanje da li publika koja dolazi da pogleda Anu Karenjinu u Novosadskom pozorištu može da očekuje da će osetiti atmosferu i autentičnost 19. veka, glumac Arpad Mesaroš navodi: ,,Trudimo se da pokažemo ’samo’ tu fatalnu privlačnost koja može da se rasplamsa između dve osobe. I prvenstveno, težimo ka tome da se otarasimo takozvanog ’salon formata’. Oni koji dođu na predstavu u nadi da će videti lepu salon-melodramu, iznenadiće se. Ali, ubeđen sam, sigurno se neće dosađivati.”

Na konferenciji je nadalje navedeno da su započele probe za sledeću predstavu, koju Novosadsko pozorište priprema zajedno sa Pozorištem mladih. U pitanju je čuveni mjuzikl Kosa, u režiji gosta iz Mađarske Petera Telihajia, čija se premijera očekuje u prvoj nedelji decembra.

Osim toga, uveliko teku pripreme za treći po redu međunarodni festival teatara jezičkih i etničkih manjina Synergy WTF, koji će se održati u periodu od 18. do 28. novembra. Na ovogodišnjem programu naći će se predstave teatara iz Berlina, Zagreba, Ptuja, Targu Mureša, Budimpešte, Tabriza i Bolcana.

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..