Međunarodno takmičenje koreografa će se održati 15. i 16. oktobra, na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, u okviru glavnog programa 23. Festivala koreografskih minijatura (FKM). Misija Festivala koreografskih minijatura je promovisanje koreografskog stvaralaštva u oblasti savremene umetničke igre u najširem smislu, stoga su na takmičenje pozvani stvaraoci svih stilova.

Publika će imati prilike da se 15.oktobra, tokom selekcije finalista, upozna sa aktuelnim trendovima u oblasti umetničke igre i podrži koreografe iz Francuske, Nemačke, Izraela, Grčke, Xrvatske, Rusije, Slovenije, Slovačke, Poljske, Italije, Severne Makedonije i Srbije, koji će se sa svojim kratkim koreografijama nadmetati za ulazak u finale. Program počinje u 14 časova, a ulaz za publiku će biti slobodan.

O finalistima će odlučivati stručni žiri u sastavu: Aleksandra Mišić, igrač, koreograf i pedagog (Xrvatska), Emil Bordaš, koreograf (Mađarska), Maja Pelević, dramaturg (Srbija), Toni Ranđelović, direktor Baleta Srpskog narodnog pozorišta (Srbija) i Dalija Imanić Savić, prvakinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu (Srbija).

Članovi žirija će odabrati one koji će se 16.oktobra, na finalnoj večeri, pored tri novčane nagrade, takmičiti i za plaketu Aleksandar Izrailovski koja se dodeljuje za inventivnost, zatim za nagradu žirija kritike, a tu je i nagrada publike za one takmičare koji poberu najveće simpatije i dobiju najveći aplauz.

Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) kao organizator Festivala i borac za bolji status umetničke igre kod nas, posebnu pažnju poklanja domaćim stvaraocima kroz podršku za dalji rad i promociju. Shodno tome, UBUS dodeljuje jedinstvenu nagradu Ohrabrenje koreografu iz Srbije. Nagrađeni dobija sredstva za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a, a nakon toga i na drugim festivalima i plesnim scenama u gradovima po Srbiji. Tako se kao poseban cilj festivala izdvaja decentralizacija kulture kroz projekat FKM na scenama Srbije.

Pod sloganom SAVREMENO KROZ VREME, Festival koreografskih minijatura će se održati od 7-25. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu i Domu kulture Studentski grad. Ove godine festival povlači paralelu od začetnice savremene igre u Srbiji, Mage Magazinović, do aktuelne umetničke igre i otvara pitanja – šta je nekada bilo savremeno, a šta je danas; kao i - šta smatramo inovacijama u umetnosti u današnjem trenutku? Istovremeno poziva da negujemo i ne zaboravljamo sopstvenu istoriju i njene delatnike.

Festival koreografskih minijatura se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..