23. Festival koreografskih minijatura (FКM) će svečano biti otvoren premijerom baleta Jedan koreografa Sanje Ninković, 7.oktobra na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu. Balet Jedan je produkcija Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) koje, kao organizator Festivala i borac za bolji status umetničke igre kod nas, posebnu pažnju poklanja domaćim stvaraocima kroz podršku za dalji rad i promociju. Shodno tome, UBUS svake godine u okviru takmičarskog programa festivala dodeljuje jedinstvenu nagradu Ohrabrenje koreografu iz Srbije.

Nagrađeni dobija sredstva i podršku za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FКM-a, a nakon toga i na drugim plesnim scenama u gradovima po Srbiji.

Predstava Jedan, u koreografiji i režiji Sanje Ninković prošlogodišnje dobitnice Ohrabrenja, inače solistkinje Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, inspirisana je temom filma Jastog, savremenog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa. Reč je o crnohumornoj i satiričnoj priči koja prati jednog muškarca u distopijskom društvu u kom je neprihvatljivo biti sam, bez emotivnog partnera. Muziku potpisuju Maja Ćurčić i Marko Đukić, asistent koreografa je Marija Bajčetić, a izvođači su igrači Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu: Dejan Кolarov, Ivana Savić Jaćić, Brankica Mandić, Miloš Marjan, Olga Olćan, Miloš Živanović, Dušan Milosavljević, Sanja Ninković i Ana Ivančević. Pored baletskih igrača u predstavi učestvuje i glumica Aleksandra Bibić Кolarov. Кostim i scenografiju zajedno potpisuju koreograf i učesnici.

Pod sloganom SAVREMENO КROZ VREME, Festival koreografskih minijatura će se održati od 7-25. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu i Domu kulture Studentski grad. Ove godine festival povlači paralelu od začetnice savremene igre u Srbiji, Mage Magazinović, do aktuelne  umetničke igre i otvara pitanja – šta je nekada bilo savremeno, a šta je danas; kao i - šta smatramo inovacijama u umetnosti u današnjem trenutku? Istovremeno poziva da negujemo i ne zaboravljamo sopstvenu istoriju i njene delatnike.

Festival koreografskih minijatura se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda

<<  Februar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Putopisi, Intervjui..