Međunarodni festival pozorišta za decu, čije se 26. izdanje održava od 22. do 27. septembra 2019. u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, ove godine dodeliće nekoliko nagrada učesnima gostujućih predstava – za najbolju predstavu u celini, režiju, scenografiju, originalnu muziku, najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, glumačko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i nagradu za originalnost i fantaziju (opciono). Festival je već proglasio dobitnike Nagrade za životno delo “Mali princ” – glumicu Branku Veselinović i pisca Ranka Risojevića.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, Festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji. Festival obuhvata zvaničnu selekciju (takmičarski program) u okviru koje će se ove godine naći četrnaest predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora, i druge prateće sadržaje. Najmlađa pozorišna publika moći će da uživa u kreativnim, raznovrsnim i maštovitim umetničkim predstavama koje u Srbiju dolaze iz Kine, Rusije, Koreje, Poljske, Italije, Nemačke, Mađarske i mnogih drugih zemalja.

Članovi žirija za dodelu nagrada biće Ranko Risojević, Senka Petrović, i  Olga Zaets iz Rusije,

Olga Zaets je rođena 1981. u mestu Tjumenj, u Zapadnom Sibiru. Istraživala je kako pozorište može da pospeši preobražaj imigrantskog identiteta u identitet građanina i harmonizuje savremeno društvo različitosti. Stažirala je u UNHCR-u, Visokom komesarijatu Ujedinjenih nacija za izbeglice, u Moskvi pri Evropskom komitetu regiona u Briselu.    Trenutno radi kao koordinator međunarodnih projekata u Akademskom omladinskom teatru u Rostovu na Donu, i kao ko-programer Minifesta – Međunarodnog pozorišnog festivala za decu i omladinu.

Senka Petrović (1981.) je diplomirala klasu intermedijalne glume i režije kod prof. Bore Draškovića na Akademiji umetnosti Novi Sad. Završila je poslediplomske studije teatrologije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 2006.  je član Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, gde i danas radi kao glumica i reditelj. Dobitnica nekoliko nagrada za glumu i animaciju. Od novembra 2018. godine radi kao projektni menadžer Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
Ranko Risojević (1943) je pesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni radnik. Objavio je oko pedeset knjiga, od čega 18 pesničkih zbirki,  i 25 proznih knjiga, među kojima 10 romana; izvedeno je desetak njegovih radio igara za decu, a većina je prevedena na više jezika i bila na repertoaru u zemlji i inostranstvu.  Za svoja književna dela i životnu posvećenost književnosti Ranko Risojević dobio je mnoga priznanja, među kojima su Nagrada Branko Ćopić za roman "Bosanski dželat", Nagrada Laza Kostić za knjigu "Šum", i mnoge druge. Nosilac je prestižnog francuskog ordena „Vitez reda akademskih palmi“.
 

<<  Februar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Putopisi, Intervjui..