U okviru takmičarskog programa 26. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se od 22. do 27. septembra održava u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, naći će se četrnaest predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Najmlađa pozorišna publika moći će da uživa u kreativnim, raznovrsnim i maštovitim umetničkim predstavama koje u Srbiju dolaze iz Kine, Rusije, Koreje, Poljske, Italije, Nemačke, Mađarske i mnogih drugih zemalja. 

Prvog dana festivala, 22. septembra, takmičarski program otvoriće predstava „Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih Novi Sad, nastala po romanu Džeka Londona u režiji Jakuba Maksimova. Predstava govori o Baku, dobro odgajanom psu guste dlake, koji živi u velikoj kući u sunčanoj dolini Santa Klara, i namenjena je deci uzrasta 10 i više godina.

U ponedeljak, 23. septembra, u takmičarskom programu su tri predstave. „Vila Helena i princ Árgyélus“ Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske je priča o vili i mladom princu, koji se zaljubljuju i bore za pravu ljubav. Teatar „Petruška“ iz Rusije izvešće „Bajku o ribaru i ribici“. Kako sami najavljuju, glavni likovi njihove bajke pronalaze nešto što im može ispuniti želje na obalama plavog mora. Treća predstava, „24 bake” u izvođenju Šijanskog umetničkog pozorišta za decu dolazi iz Kine i namenjena je kako deci, tako i odraslima.

Trećeg festivalskog dana, 24. septembra, nastupiće pozorišne trupe iz Bugarske, Srbije i Nemačke. Državno lutkarsko pozorište Burgas iz Bugarske izvešće predstavu „Zlatna guska” Braće Grim, u režiji Todora Valova. O predstavi kažu: „Zlatna guska je naš razigrani pokušaj da uz lutke i muziku ismejemo ljudsku pohlepu i zavist. Ogromna raznolikost humora je jedini lek za sve bolesti ljudskog uma, srca i duše. Budite oprezni da vas sjaj gluposti ne zaslepi, a Pohlepa i Zavist ne zarobe!” Istog dana, Malo pozorište „Duško Radović” iz Beograda izvešće predstavu „Čudotvorno kresivo” po motivima bajke H. K. Andersena o siromašnom, ali alavom, bahatom i razuzdanom vojniku, koji se po povratku iz rata, uz pomoć magije brzo obogati i još brže završi pred vešalima. Nemačku pozorišnu scenu za decu reprezentuje neverbalna predstava „Ja sam malo svetlo”. Prema njihovim rečima, „Svetlo i senka stvaraju svet mraka i svetlosti u ogromnom svemiru. Ova dva elementa su u potpunosti suprotna, ali ipak zajedno čine prelepe prizore. Istom brzinom kojom se ti prizori pojavljuju, oni i nestaju, pretvarajući se u neprestane tvorevine mašte. Interakcijom svetla i tame, zvukova i tišine, mirovanja i pokreta, stvara se pozorište iz snova, puno magije i lepote”.

U sredu, 25. septembra, na programu su tri pozorišne predstave, čije trupe dolaze iz Srbije, Italije i Poljske. Dečje pozorište Subotica izvešće predstavu „Lepotica i zver” o prelepoj devojci koja dobrovoljno pristaje da bude zatočena od strane okrutne zveri kako bi spasila svog oca. U njihovoj predstavi Zver ne izgleda strašno spolja, već kao neko ko se bori sa samim sobom da bi prihvatio sebe. Druga predstava na programu, „Operski frižider” dolazi iz Italije, u izvedbi pozorišta “Antonio Panzuto”. Reč je o veoma zanimljivom ostvarenju u kom se frižider pretvara u opersku scenu, gde publika sedi na policama u vratima, između sira i putera, a orkestar se sprema za nastup u fioci za voće i povrće. Poslednju predstavu koja je na repertoaru četvrtog festivalskog dana izvodi Teatar “Lalka” iz Poljske. „Divna zelena ptica” je priča o kralju koji se, želeći da sazna šta o njemu misle njegovi podanici, prerušava u lutalicu i tako slučajno načuje razgovor tri sestre čije iskrene želje želi da ispuni.

Pretposlednjeg dana festivala, u četvrtak, 26. septembra, publika će biti u prilici da pogleda predstavu „Pored tebe” Teatra Yun iz Koreje, o sviraču korejskog tradicionalnog instrumenta gayageum-a i dilemi koju ima kada mu tokom nastupa pukne žica. Nakon Korejaca, na programu je „Ježeva kućica” Dječijeg pozorišta Republike Srpske, nastala po istoimenoj knjizi Branka Ćopića. O predstavi kažu: „Pokušali smo da prikažemo da svet nije onakav kakav nam se na prvi pogled čini. Da u njemu ima nešto više, nešto dublje od tupavog materijalizma koji je nažalost indoktriniran u mnogim bajkama za decu”. Poslednja predstava na programu u četvrtak, „Cipele” stiže iz Belgije i govori o Simon i Solanž, koje daju novi život starim cipelama, svih tipova i boja, i koriste ih za pričanje priča koje ih odvode daleko od njihove svakodnevice.

Poslednjeg festivalskog dana, pre proglašenja pobednika, u petak 27. septembra, na repertoaru je i predstava „Cvrčak i mrav” trupe iz Crne Gore, koja govori o značaju umetnosti, slobodi izražavanja i zadovoljstvu uživanja.

Proglašenje pobednika zakazano je za 20 sati, u petak, 27. septembra, u Dečjem pozorištu Subotica.

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, Festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji.

Festival obuhvata zvaničnu selekciju (takmičarski program) u okviru koje se godišnje prikaže do dvadeset predstava lutkarske i dramske produkcije u konkurenciji za nagrade Festivala. Takođe, tu je i bogat raznovrsni prateći program koji čine ulični teatar, gostovanja u Srbiji i u susednoj Mađarskoj, muzički i filmski program, naučni skupovi, pozorišne radionice, promocije knjiga, izložbena i izdavačka delatnost.

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje)).

Realizaciju Međunarodnog festivala pozorišta za decu podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.

<<  Mart 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..