Pedeset treći Bitef će se i ove godine održati u drugoj polovini septembra. U okviru glavnog programa, publika će imati priliku da vidi predstave iz vanevropskih zemalja, najkvalitetnija domaća i regionalna ostvarenja, ali i tradicionalno, produkcije iz vodećih evropskih pozorišta. Jedna od zemalja koja je tradicionalno prisutna na Bitefu je i Belgija. Samo u proteklih nekoliko izdanja festivala, produkcije iz ove zemlje su bile među najzapaženijima, kako po oceni publike i stručne javnosti, tako i po interesovanju medija. Glavni događaj 51. Bitefa 2017. godine, svakako je bila predstava Olimp: U slavu kulta tragedije u režiji Jana Fabra koja je osvojila i Grand prix festivala, kao i nagradu Politike.

Prošle godine, festival je zatvorio Rekvijem za L.  Alana Platela. Ova predstava je dobila ovacije publike u Sava centru i osvojila specijalnu nagradu.

Iz ovih razloga, ali pre svega zbog toga što će belgijsko pozorište i ove godine biti zastupljeno na Bitefu, centralna međunarodna promocija 53. izdanja festivala će biti održana 11. juna u Briselu, u Flamanskom kulturnom institutu. Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica će, u okviru promocije, predstaviti glavnu estetsku i tematsku liniju 53. Bitefa, na osnovu koje je sastavljena celokupna selekcija ovogodišnjeg festivala. On će objaviti i koje dve belgijske predstave će učestvovati u glavnom programu Bitefa i detaljno objasniti njihove pozicije i funkcije na početku i kraju festivala. Radi se o produkcijama vodećih evropskih umetnika, reditelja Mila Raua i koreografa belgijske plesne kompanije Ultima Vez Sepa Bajensa, koji će se i obratiti prisutnima.

Na promociji se očekuje i prisustvo predstavnika evropskih pozorišnih mreža, IETM i Evropske asocijacije festivala EFA, pa će ovaj događaj biti još jedna prilika za dalji razvoj i učvršćivanje međunarodne saradnje Bitefa.

<<  Septembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Putopisi, Intervjui..