Mijanović, svetski priznata operska zvezda, ovog vikenda imaće svojevrsni debi. Umetnica koja je nastupala u glavnim ulogama velikih operskih kuća kao što su Bečka, Pariška i Ciriška opera, po prvi put će se predstaviti u ulozi reditelja, i to u Beogradu i Novom Sadu. Nova Beogradska opera će u subotu, 16. februara u novosadskoj Sinagogi, i u nedelju, 17. februara u beogradskom Kolarcu, predstaviti baroknu operu “Acis i Galatea” nemačko-engleskog kompozitora Georga Fridriha Hendla, i to u polu-scenskom izvođenju - upravo onako kako je to i sam Hendl učinio na dvorcu vojvode od Čandosa 1718. godine. 

“Acis i Galatea” bila je najčešće izvođeno scensko delo slavnog Hendla, koji je tokom prve polovine 18. veka bio priznat i kao najveći operski kompozitor Engleske. Opera se organizuje povodom 300 godina od njene premijere i godišnjice obeležavanja 260 godina od smrti Georga Fridriha Hendla. Ove godine navršava se i pet godina od osnivanja Nove Beogradske opere i ova premijera je, istovremeno, kruna u petogodišnjem radu ovog izuzetno kreativnog tima, na produkciji i promociji muzičke umetnosti.

U operi će za ovu priliku nastupiti mlade zvezde baroka - tenor Leif Arun-Solen iz Švedske, sopran Beatriz de Susa iz Portugala, Danski tenor Matias Hedegard i naš već afirmisani bas-bariton Sreten Manojlović. Uz soliste, nastupiće barokni ansambl Nju triniti barok (New Trinity Baroque) na istorijskim instrumentima, pod dirigentskom upravom Predraga Goste. Scenografiju i kostime radi Tijana Trailović, a svetla Stefan Momirov.
 
Uoči svog debija, Marijana Mijanović je rekla: “Sa Novom Beogradskom operom sarađujem još od njenog osnivanja kao umetnički savetnik i vokalni kouč. Prilika da se ovaj put okušam i u ulozi reditelja delovala mi je veoma interesantno, a tek tokom rada sa umetnicima uvidela sam koliko je proces režiranja i inspirativan.”
 
Novosadska premijera je zakazana za subotu, 16. februara u 20 časova u Sinagogi. Samo dan kasnije, Beograđani će operu imati mogućnosti da vide na velikoj sceni beogradskog Kolarca. Upitan zašto Sinagoga i Kolarac, dirigent Predrag Gosta je izjavio: “Ovaj put operu izvodimo na koncertnoj sceni, koja će biti transformisana u operski teatar. S obzirom da je i premijera pre 3 veka bila na koncertnom podijumu, ono što želimo da predstavimo je rekonstrukcija ovog dela najbliža originalu."
 
Nova beogradska opera je, inače, do sada svoje projekte predstavljana u saradnji sa drugim operskim kućama, kao što je Madlenianum i Narodno pozorište. Ovaj put predstave se održavaju u novosadskoj sinagogi kao i u beogradskom Kolarcu, u kome NBO već pet godina ima svoje poslovne prostorije i gde redovno održava sve svoje klasične koncerte. NBO je do sada svojom energijom i entuzijazmom te izvođenjem premijernih dela baroknih majstora privlačilo publiku svih uzrasta, te se očekuje da odziv publike bude izuzetno dobar. U proteklih pet godina NBO je organizovala više od 20 premijera na ovim, među kojima su i koncerti Novog simfonijskog orkestra “Makris” koji deluje pod okriljem NBO. Izvođenje opere “Acis i Galatea” naročito u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, pod scenografijom i svetlima, potvrdiće mogućnosti ove scene za izvođenje operskih predstava ali i zadovoljiti potrebu publike koja ima priliku da prisustvuje jedinstvenom događaju.
 
“Acis i Galatea” dobila je podršku nekoliko međunarodnih fondacija i institucija, među kojima su fondacija “Intermuzika”, fondacija “Makris” i drugi. Ulaznice su u prodaji na blagajnama Muzičke omladine Novoga Sada i Kolarčeve zadužbine u Beogradu.
 

<<  Septembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
1617181920
      

Putopisi, Intervjui..