Čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post nastupiće prvi put u Srbiji na sedmom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest, koji će se održati u Vranju 7. i 8. decembra, u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje. On će 8. decembra od 20 časova u Domu vojske u Vranju izvesti nesvakidašnju predstavu „Postovo komično pozorište“, za koju je The New York Times napisao: „Post zaslužuje mesto na svačijoj all-star listi blesavih nadarenih umetnika“. Robert Post održaće dan ranije, u petak 7. decembra od 13 časova, u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „POST(ovi) sa puta“.

Gostovanje Roberta Posta omogućila je Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu. Jedna stranica iz đačke knjižice sa ocenama Roberta Posta iz detinjstva u Kolumbusu u Ohaju nagovestila je kako bi se njegova budućnost mogla odvijati. Kako mu Robertovo ludiranje nije bilo zabavno, njegov je učitelj stvorio sasvim novu rubriku kako bi opisao neprilagođeno ponašanje. Na sreću po publiku u čitavom svetu, Post je nastavio sa blesavljenjem. Rezultat: zadivljujuća karijera koja i danas odoleva kategorizacijama.

Autor predstava „Postovo komično pozorište“, “Kako preživeti od petog do osmog” i “POST(ovi) sa puta” je radost bivstvovanja na sceni otkrio na državnom univerzitetu u Ohaju gde je studirao pozorište i ples pre nego što je krenuo na put sa trupom koja se bavila pantomimom i improvizacijom. Iskustvo stečeno tokom putovanja Istočnom obalom Amerike u starom kamionu za isporuku mleka koji im je služio kao prevozno sredstvo tokom turneje, nastupi na najrazličitijim mestima, i šešir u koji je skupljao novac, sve to je uticalo na razvoj njegovog talenta, kao i na veštinu da sa publikom izgradi razigrani odnos pun uzajamnog poštovanja. Njegov unikatni stil nastao je tokom intenzivnih radionica sa Tonijem Montanarom, legendarnim izvođačem i učiteljem koji je osnovao pozorište Celebration Barn Theater in South Paris u Mejnu, u Americi. Post odaje počast Montanaru što mu je “upalio lampicu” i pomogao da shvati kako da kombinuje svoju ljubav ka radu na karakterima sa umetnošću pokreta i improvizacijom.

I tako se ludiranje zavrtelo, u karijeri koja traje više od 40 godina. Skečevi koji su sastavni deo Postovog solo varijetetskog pozorišta – Postovog komičnog pozorišta – očarali su publiku širom Sjedinjenih država, ali i u Kanadi, Meksiku, Japanu, Turskoj i Evropi. Post je gostovao i na NBC televiziji u emisiji Today Show, a nastupao je i za decu u Beslanu u Rusiji u školi koja je bila uništena u terorističkom napadu 2004. Specijalna emisija javnog servisa PBS o njegovom radu, “Robert Post – Performans”, osvojila je Emi nagradu. Lista priznanja i drugih nagrada koje je primio je sada mnogo duža od učiteljeve liste o neprilagođenom ponašanju.

Post žonglira – bukvalno (drži lopte u vazduhu) i figurativno, usklađujući raspored svojih nastupa sa edukativnim programima u školama, master časovima, radionicama i rediteljskim poslovima. Režirao je za univerzitete, pozorišta, baletske trupe i bio trener i mentor velikom broju individualnih izvođača. Bio je odlikovan nagradom fondacije Kolumbus za izvođačke umetnosti za produkciju predstave “Kako preživeti od petog do osmog” – multimedijalne predstae koja kombinuje Postov nastup uživo sa neodoljivim video intervjuima u kojima deca razgovaraju sa decom o životu u periodu od 5. do 8. razreda.

Podsetimo, prvog festivalskog dana, 7. decembra od 20.10h, odmah nakon svečanog otvaranja Festivala, biće premijerno izvedena predstava pantomime „Odluke“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Alesandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković. Festival ove godine u potpunosti ostvaruje svoj cilj tako što u predstavi zajedno glume čujuća i gluva lica čime se u potpunosti briše razlika između njih kroz pantomimu.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Photo by George C.

                            

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..