Decije_pozoriste_Subotica_38_2Saradnja Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina (Mađarska), započeta maja prošle godine godine kroz projekat CUL-TOUR u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju Srbija-Mađarska, nastavlja se tokom februara.

U utorak, 8. februara, u 15h biće otvorena izložba subotičkog Dečjeg pozorišta u Segedinu (u Pozorištu lutaka „Kever Bela“).

U pitanju je izložba lutaka, kostima i umetničkih fotografija, koje su samo deo celokupnog repertoara Dečjeg pozorišta, a odnose se na vremenski period od 1980. godine do današnjih dana. Izložba će biti otvorena do 23. februara.

„Dečje pozorište – Dječje kazalište – Gyermekszínház” iz  Subotice je nezaobilazna kulturna ustanova ne samo grada već i šire, koja decenijama prikazuje najvrednija i umetnički najrelevantnija scenska ostvarenja iz oblasti domaćeg i međunarodnog stvaralaštva za najmlađu publiku.  Teatar je osnovan 1934. godine i svih ovih godina prikazuje predstave na srpskom i mađarskom jeziku podjednako, negujući i afirmišući visoke umetničke i vaspitne vrednosti, poštujući kulturološke razlike i specifičnosti sredine u kojem obitava.

Mnogobrojne nagrade koje je ovo pozorište za svoja profesionalana dostignuća dobijalo na raznim domaćim  i međunarodnim festivalima jesu potvrda kvaliteta stvaralaštva, a jedno od najznačajnijih priznanja je svakako i Vukova nagrada Republike Srbije.
.
Takođe, 28. februara biće otvorena zajednička izložba dvaju pozorišta (Dečjeg pozorišta iz Subotice i Pozorišta lutaka „Kever Bela“ iz Segedina) u galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici.

Prošle godine, u okviru aktivnosti predviđenih projektom, Dečije pozorište iz Subotice je u oktobru odigralo pet predstava u Segedinu dok je Pozorište lutaka „Kever Bela” iz Segedina istog meseca izvelo četiri predstave za decu na teritoriji Srbije, od toga dve u Kanjiži i dve u Horgošu. Tokom novembra, Pozorište lutaka “Kever Bela” iz Segedina igralo je još sedam puta u Srbiji: dva puta u Subotici (“Krčma kod radoznalog hrčka”, 7. novembra), tri u Senti (“Ivica i Marica”, 8. novembra) i dva puta u Čoki (“Krčma kod radoznalog hrčka”, 15. novembra).

Previđeno je da projekat traje trinaest meseci i u tom periodu obuhvati već održano, sedamnaesto (16-22. maja 2010), i predstojeće, osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici (15-21. maja 2011), a u okviru njih reprizu subotičkog Festivala u Segedinu kao i gostovanja segedinskog Pozorišta u Srbiji. Pored toga i već pomenutih gostovanja u jesen 2010, tokom prve polovine 2011. godine u planu su izložbe, okrugli stolovi i lutkarske radionice za decu i pozorišne stvaraoce.

Cilj projekta je podsticanje međuregionalne, ali i šire, međunarodne kulturne saradnje u oblasti pozorišnog stvaralaštva za decu, poboljšanje transkulturne cirkulacije umetničkih dela i interakcije među stanovnicima pogranične oblasti kako bi se produbio osećaj zajedništva, obogatili kulturni sadržaji i društveni život i stvorile nove mogućnosti razmene.

Nosilac projekta je Otvoreni univerzitet iz Subotice kao izvršni producent Međunarodnog festivala pozorišta za decu, dok je Pozorište lutaka “Kever Bela” partner sa mađarske strane.

<<  Februar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Putopisi, Intervjui..