digimediaSubotica će od ponedeljka, 22. novembra, tokom osam dana ugostiti pozorišne umetnike iz Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Nemačke, Turske, Francuske i Srbije, koji će u 17 predstava tokom savremenog pozorišnog festivala DESIRE Central Station (Dezire) predstaviti neke od najnovijih tendencija na novom evropskom pozorju.



Festival i ove godine ima bogat prateći program pod nazivom Desire akademija u okviru koje će gostovati eminentne pozorišne ličnosti iz regiona.

Nakon prvog međunarodnog DESIRE Central Station festivala koji je održan pre godinu dana, Pozorište “Deže Kostolanji” ulazi sa velikim ambicijama u realizaciju pozorišnog festivala i u 2010. godini.


Polazne činjenice

Ne samo u smislu etimoloških određenja, već mnogo više zbog pozitivne energije koja se u oblasti pozorišne (ali i svake druge) umetnosti razvija pod krovom ove teatarske trupe, bilo bi izlišno proći kroz osnovne terminološke odrednice:

Desiré je bio nadimak subotičkog pesnika i pisca Dežea Kostolanjija, koji je ostavio značajan trag u mađarskoj književnosti s početka XX veka. Suboticu je napustio prilično rano, imajući hrabrosti da zatvori za sobom vrata subotičke gimnazije, i u Budimpešti, neposredno nakon toga pronađe svoje mesto u društvu najznačajnijih pesnika i pisaca tog vremena.

Pozorište „Deže Kostolanji“ iz Subotice koje nosi ime ovog pesnika, u poslednjih nekoliko godina se pozicioniralo kao jedno od najznačajnijih pozorišnih trupa u regionu. Njihovo prisustvo na brojnim festivalima u Srbiji, Mađarskoj i drugim zemljama okruženja (Sterija, BITEF, Infant, POSZT, Thealter...), kao i brojne nagrade koje su im dodeljene u različitim kategorijama, predstavljale su inicijalnu kapislu za osnivanje međunarodnog i/ili regionalnog pozorišnog festivala u Subotici.

Nadovezujući se na jedan specifičan muzičko-scenski program pod nazivom „Dezireov tramvaj“ koje Pozorište “Kostolanji” organizuje duži niz godina, a tokom kojeg je u Subotici gostovalo više desetina savremenih pozorišta i muzičara iz cele Evrope, novi pozorišni festival je logično, dobio i svoje ime: Desiré central station.

Sever i jug je podnaslov festivala za 2010. godinu i logičan je nastavak prošlogodišnje polazne osnove sa podnaslovom Zapad.

 

bela_matrica_2010

 

Koncept festivala

Regionalni koncept označava prostor na kojem se traga za odgovarajućim predstavama, ali on nije isključivog karaktera, niti opterećuje sam proces selekcije. Festival i njegova poetika govore o identitetu mesta održavanja: Subotica – kao geografska i kulturološka odrednica; kao grad koji posmatramo iz unturašnje perspektive i otvaranja ka širem regionu; kao grad u najširem kontekstu kulturne sveobuhvatnosti…

Drugi konceptualni sloj sadržan je u podnaslovu ovogodišnjeg festivala i ukazuje na posmatranje i ispitivanje odnosa između konvencionalnog i nekonvencionalnog, konzervativnog i liberalnog, tradicionalnog i savremenog – a sve to u savremenoj pozorišnoj umetnosti.
Ove sukobljene strane se susreću i na polju umetničke forme, te ukazuju na sredstva koja određeni projekti koriste u umetničkom stvaranju: govor i pokret, tekst i ples, glas i vizuelnost.

Prednost ovako naznačene konceptualne postavke ogleda se u fleksibilnosti organizacije i selekcije programa. Dakle - koncept kao inspiracija a nikako ograničenje, što bi bio bitan stav i odnos ka konceptualnoj postavci u teatru koji teži da se razvija.

www.desirefestival.eu

 

DESIRÉ Central Station 2010 – North/South

 

Međunarodni / regionalni pozorišni festival

Subotica, 22– 29.novembar 2010.

 

<<  Decembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..