ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #20 u petak, 14. maja 2021. u 18:00 u uomladine Beograda, sala Amerikana Predstavljamo neke od najvažnijih stranica popularne muzičke istorije! Ovoga puta ćemo se vratiti kroz vreme kad su tačno pre 50 godina izdata dva ključna kantautorska albuma, koja su jednom zauvek pokazali da dame mogu biti ozbiljne kompozitorke u popularnoj muzici, a ne samo interpretatorke tuđih pesama, Joni Mitchell – Blue i Carole King – Tapestry. Ploče donose: Žikica Simić i Dragan Ambrozić.

Joni Mitchell – Blue

Četvrti album Joni Mitchell bio je njen definitivan proboj. Konceptualno osmišljen kao ljubavni dnevnik, čuven je po intimnom tonu poveravanja, do tad nepoznatom u popularnoj muzici. Mitchellova je otvorila srce kao niko pre nje i na desetak nezaboravnih pesama predstavila javnosti ženski osećajni svet, uz neviđeno bogatstvo poetskih zapažanja o ljudima. Vrhunski umetnički nivo njenog komponovanja i sviranja gitare bio je već legendaran, a ovaj put su i stihovi doprli do mainstream publike, pretvarajući Joni Mitchell u istinsku zvezdu svog doba i pojavu od posebnog kulturnog značaja. Kao oličenje tadašnje hippie devojke, ona je ponudila novi model slobodumnosti što je mnogima pomogao da shvate kako granice individualnog razvoja ipak mogu sami da odrede. U tom smislu, “Blue” je jedinstvena, revolucionarna ploča, koja generacijama bila vodič u samootkrivanju i nalaženju puta kroz život.

Carole King – Tapestry

Svoj drugi solo album “Tapestry”, Carole King je napisala inspirisana druženjem sa Joni Mitchell i Jamesom Taylorom, u tom trenutku najpoznatijim američkim singer-songwriterima, osim Boba Dylana samog. Rezultat je bila ploča satkana od intimnih jazzy-folk numera, koja je postala fenomen lansirajući Kingovu pravo u istoriju, jer je ostala 15 nedelja na mestu broj 1 na Bilbordovoj listi albuma – podvig kog je među damama nadmašila tek Whitney Houston, mnogo godina kasnije. Osvajajući čak 4 Grammy nagrade, Carole je istovremeno postala i prva umetnica ikad koja ih je dobila za album i pesmu godine.  Kingova je u karijeri inače učestvovala u komponovanju ukupno 118 hitova, ali je fantastičan uspeh „Tapestry“, na do tad nezabeležen način dokazao da – pored artističke vrednosti – autorke imaju i ogroman potencijal na tržištu, promenivši očekivanja od žena u brzo dolazećoj budućnosti pop muzike.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ želimo da ponudimo jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da uložimo napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapiramo ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima. Metod rada će nam biti dijaloški, te ćemo kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto.

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

www.domomladine.org

<<  Septembar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..