Izložba pod nazivom U apoteci "Kod ugarskog kralja Svetog Stefana”, biće otvorena u četvrtak, 4. novembra 2020. godine, u 19 časova, u Kolegijum Hungarikumu (Gračanička 14, Beograd). Izložba je nastavak međunarodne saradnje Ambasade Mađarske i Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Drugom fazom ovog međunarodnog projekta pred posetiocima će biti jedinstvena prilika da na izložbi vide u celosti očuvan, restaurisan nameštaj iz istoimene apoteke iz Vršca, otvorene 1885. godine, izuzetno značajnu kulturnu baštinu kojom se predstavlja razvoj apotekarstva. Odeljenje za kulturu Ambsade Mađarske u Beogradu, takođe nam predstavlja Deneša Varjona, jedno od najznačajnijih imena mađarskog i svetskog pijanizma, u četvrtak, 5. novembra 2020. u 20 časova, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Nameštaj apoteke izrađen 1885. godine, izuzetan je primerak alt dojč stila, veoma precizne izvedbe, sa duborezima koje je izradila vrhunska umetnička radionica. Sadrži sve karakteristike jonskog stila iz arhitekture stare Grčke koji je, delimično stilizovan, bio omiljen krajem 19. veka u arhitekturi i uređenju enterijera. Izrađen od masiva drveta hrasta sa podkonstrukcijom od jelovog drveta, sastoji se od 4 vitrine ukupne dužine 13,5m, sa više od 350 fioka. Na fiokama se nalaze porcelanske pločice sa latinskim nazivima materijala i hemikalija korišćenim za izradu lekova i preparata, složeni po grupama. Iza dela vitrine u kojoj se čuva Narcotica nalaze se tajna vrata koja su verovatno bila poznata i dostupna samo apotekaru, a ne i njegovim pomoćnicima. U ovoj fazi restauracije pronađeni su otisak pečata i potpis majstora na jednom od stubova u duborezu sa datumom 1/7/1885.

Collegium Hungaricum - Odeljenje za kulturu Ambsade Mađarske u Beogradu, predstavlja Deneša Varjona, jedno od najznačajnijih imena mađarskog i svetskog pijanizma, u četvrtak, 5. novembra 2020, u 20 časova, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, u okviru koncertne sezone "Steinwey & Sons", u sklopu 53. BEMUS-a.
 
Deneš Varjon, traženi solista na scenama prestižnih koncertnih sala, od njujorškog Karnegi hola do bečkog Koncerthausa i londonskog Vigmor hola, beogradskoj publici predstaviće se delima Betovena, Šumana, Šopena i Bartoka.

Koncert će biti realizovan u saradnji sa CEBEF-om, a u okviru 52. BEMUS-a, uz podršku Prijatelja Steinway koncertne sezone.

Varjon je rado viđen koncertni solista u vodećim svetskim simfonijskim orkestrima (Budimpeštanski festivalski orkestar, Orkestar Tonhalle, Simfonijski orkestar Berlinskog radija, Sankt Peterburški filharmonijski orkestar, Kamerni orkestar Evrope, Ruski nacionalni orkestar, Kremerata Baltica, Akademija Svetog Martina u poljima). Među dirigentima sa kojima je sarađivao su Sir Georg Šolti, Sandor Vej, Ivan Fišer, Adam Fišer, Hajnc Holiger, Leopold Hager, Zoltan Kočiš. Deneš Varjon je od 2018. redovni profesor na studijskim programima Akademije Kronberg, Nemačka.

<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..