Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom srpskom džez scenom, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ” koji je započet 2013. godine. Jednom nedeljno, od 10. do 31. oktobra, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će ponovo imati priliku da čuju kvalitetne domaće džez izvođače. Ove godine pandemija koronavirusa osujetila je održavanje mnogih velikih manifestacija, pa tako i planirano održavanje 36. Beogradskog džez festivala u poslednjoj nedelji oktobra. Sa nadom da će epidemiološka situacija dozvoliti da se najstariji srpski džez festival održi u novom terminu, tokom prve polovine decembra, našoj publici poklonićemo četiri džez koncerta i potruditi se da i ovaj oktobar, bez obzira na okolnosti, bude u znaku džeza u Beogradu.

Pored održavanja pažnje javnosti o delatnosti Beogradskog džez festivala i podrške domaćoj džez sceni, ovaj ciklus koncerata ima za cilj i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

Osmi ciklus koncerata “Džez za DŽ” 10. oktobra u 13:00 otvoriće Časlav Šehović Kvartet, novi bend na domaćoj sceni, sastavljen od mladih muzičara, učenika džez odseka MŠ “Stanković”. Na repertoaru će biti čuvene kompozicije Milesa Davisa, Hanka Mobleya, Johna Scofielda, Roya Hargrovea, ali sa novim senzibilitetom koji pokazuje stav najmlađe generacije prema proverenim, klasičnim  vrednostima i istoriji džez muzike. Imali su više nastupa na džez festivalima u Beogradu i Pančevu, na manifestaciji „Dani evropske baštine“ i „Džez u podne“ kao i na mnogim drugim događajima.

Sastav čine:
Ljudmila Korobova – klavijature
Grigorije Avramović – gitara
Milija Paunović – kontrabas
Časlav Šehović – bunjevi
Specijalni gost na koncertu biće njihov profesor i mentor, trubač Ivan Radivojević.

Subota, 17. oktobar rezervisana je za nastup sastava „Bosque“, koji predvodi Miloš Bosnić, kontrabasista i bas gitarista iz Beograda. Njihov zvuk se temelji na klasičnom instrumentalnom džez-rok idiomu, a ovom prilikom publici će predstaviti svoj drugi album “Escape from Urumchi“, objavljen krajem 2019. za Metropolis records.
Program 24. oktobra biće posvećen stogodišnjici rođenja čuvenog američkog džez saksofoniste i kompozitora Čarlija Parkera (1920-1955). Legendarni „Bird“, jedan od osnivača bibapa, virtuoz i neprikosnoveni improvizator, postavio je neke od ključnih temelja u džez muzici i bio uzor mnogim kolegama. U njegovu čast Luka Ignjatović Trio (Luka Ignjatović – saksofon, Milan Nikolić – kontrabas i Predrag Milutinović – bubnjevi) izvešće program specijalno pripremljen za ovu priliku.

U završnici osmog koncertnog serijala „Džez za DŽ“, u subotu 31. oktobra,  nastupiće neki od najtalentovanijih domaćih mladih džez nada, studenti Katedre za džez i popularnu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Centralnom holu DOB. Ulaz je slobodan.

Tokom prethodnih sedam godina u okviru programa “DŽEZ ZA DŽ” Dom omladine je organizovao brojne koncerate, kako već renomiranih umetnika, tako i mladih nada srpske džez scene, među kojima su: Max Kochetov, Eyot, Luka Ignjatović Kvartet, Majamisty Trio, Beti Đorđević, Irena Blagojević, Milan Petrović Kvartet, Fish in Oil, Katarina Kačunković Trio, Stoiks, Loud Gretches, učenici džez odseka SMŠ “Stanković”, studenti Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, House Of Jade, Quantum Field, Katarina Kočetova, Miloš Čolović, Vladimir Tubić, Mona Nheili, DHARMA – Jasna Jovićević i Armand Mesaroš, Miljan Mitrović, Dragan Ćalina, bend Oktatonik…

<<  Februar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728

Putopisi, Intervjui..