Kolektiv za promociju savremene muzike Studio 6 najavljuje tri koncerta krajem novembra u tri grada Srbije: Beogradu, Pančevu i Novom Sadu! Ansambl Studio6 predstavlja rani opus Maurisija Kagela (1931-2008), jednog od  najznačajnijih i najuticajnijih kompozitora druge polovine dvadesetog veka, nemačko-argentinskog porekla, poznatog po svom interesovanju za razvoj pozorišnog aspekta u izvođenju savremene muzike. Kagel je takve prakse pionirski promovisao, a one su danas u velikom usponu na međunarodnim savremeno muzičkim scenama.

U okviru projekta Kagel - Počeci muzičkog teatera, program koncerta čine solistička i kamerna dela nastala u periodu između 1960. i 1970. godine, kao štu su Sonant za ansambl, Atem za solo duvački instrument, Pas de cinq za pet udarača i Con voce za troje. Na programu će nastupiti muzičari: Maja Radovanlija, gitara, Milana Zarić, harfa, Nenad Marković, truba, Aleksandar Radulović, udaraljke, Ivan Marjanović, udaraljke.

Publici će kroz kompoziciju Sonant biti predstavljen koncept “instrumentalnog teatra”, kao jedne od centralnih ideja u Kagelovom stvaralaštvu, gde izvođači na sceni svojim telima dramatizuju dela kroz fizičke pokrete, napuštajući dotadašnju ulogu tradicionalnog muzičara-izvođača. Izvođači verbalno komentarišu ili imitiraju sopstveno izvođenje (i izvođenje ostalih muzičara na sceni), te kreiraju zvuke u dramskom kontekstu, ističući ideju novog virtuoziteta – koncepta koji podrazumeva izuzetnu spret/mnost izvođača.

Prikaz razvijanja teatra iz zvuka donosi kompozicija Pas de Cinq – u kojoj pet izvođača hoda sa štapovima za hodanje ili kišobranima, stvarajući ritmizovani zvuk prema unapred isplaniranoj koreografiji, odnosno unapred definisanim ritmičkim obrascima zadatog putovanja.

Preostala dva Kagelova dela se opiru klasifikaciji u okviru uobičajenih stilskih odrednica. Kao uvek prisutne elemente možemo navesti izostanak homogenog muzičkog jezika, avangardna istraživanja u oblasti “mešanih medija”, trake i elektronsku opremu, verbalni angažman izvođača, aleatoričke postupke, itd.

Program će u novembru 2019. biti izveden u Pančevu, Novom Sadu i Beogradu, i to:

- 27. novembar u 20h, sala Beogradske Filharmonije
- 28. novembar u 20h, dvorana Kulturnog centra u Pančevu
- 30. novmebar u 20h, Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu

Ulaz na koncerte je besplatan.

Seriju koncerata Ansambla Studio 6 - sezonu 2019. godine, je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Partneri na projektu Kagel-počeci muzičkog teatra su Beogradska Filharmonija, Kulturni centar Pančevo i Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad.

Ansambl Studio6 okuplja muzičare iz Beograda, Novog Sada i Karagujevca sa bogatim međunarodnim karijerama naročito na polju savremene i improvizovane muzike. Umetnički cilj ansambla je da redovnim koncertima i edukacijom doprinese promociji novih svetskih tendencija na domaćim prostorima. Ansambl je usmeren i ka evropskom promovisanju srpske i jugoslovenske muzičke zaostavštine, kao i muzike domaćih savremenih kompozitora i umetnika. Od svog nastanka 2012. do sada ostvario niz uspešnih projekata u saradnji sa domaćim institucijama i međunarodnim autorima u oblasti savremene umetničke muzike. Više o Ansamblu možete pogledati na ovom linku >>

<<  Mart 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..