Sa  velikim zadovoljstvom najavljujemo koncert dvojice slavnih umetnika – violinskog virtuoza Šloma Minca i pijaniste Itamara Golana, koji će 19. novembra u organizaciji Centra beogradskih festivala nastupiti u Kolarčevoj zadužbini. Proslavljeni violinista Šlomo Minc, koji je poslednji put nastupao u Beogradu sada već davne 2006. godine, smatra se jedinim istinskim naslednikom slavnog mentora Isaka Šterna. Već kao šesnaestogodišnjak, prvi put je nastupio u Karnegi Holu!

Ovaj umetnik, koji godinama oduševljava publiku svojim muziciranjem, uživa reputaciju jednog od najvećih violinista našeg doba. Podjednako je cenjen među kolegama, publikom i kritičarima zahvaljujući svojoj izuzetnoj muzikalnosti, stilskoj raznovrsnosti i besprekornoj tehnici. Minc nastupa sa najvećim svetskim dirigentima, orkestrima i solistima na međunarodnoj sceni, a bio je član žirija najznačajnijih svetskih muzičkih takmičenja.

Šlomo Minc je rođen u Moskvi, a od druge godine živi u Izraelu. Studirao je kod Ilone Feher koja ga je upoznala sa Isakom Šternom – njegovim kasnijim mentorom. Studirao je i kod Doroti Dilej u Njujorku. Tokom bogate karijere sarađivao je sa slavnim umetnicima kao što su Mstislav Rostropovič, Pinkas Cukerman, Jicak Perlman, Zubin Mehta, Klaudio Abado, Karlo Marija Đulini, Rikardo Muti, Jurij Temirkanov, Ida Hendel, Ivri Gitlis i mnogi drugi. Nastupao je sa Berlinskom filharmonijom, Bečkom filharmonijom, Orkestrom Konserthebau, kao i filharmonijskim orkestrima Čikaga, Filadelfije, Los Anđelesa i Njujorka.

Već u osamnaestoj godini Minc je paralelno počeo da nastupa i kao dirigent. Do danas je dirigovao vodećim orkestrima među kojima su Kraljevska filharmonija iz Londona, Simfonijski orkestar NHK iz Japana i Izraelska filharmonija.

Dobitnik je mnogih poznatih međunarodnih nagrada, a 2006. godine dodeljen mu je počasni doktorat Ben-Gurion Univerziteta u Biršebi (Izrael).

Odnedavno, Minc je svojim talentima violiniste, violiste i dirigenta dodao i kompozitorski rad: njegova kompozicija Anthem to an Unknown Nation premijerno je izvedena juna 2017, dok je Sonatinu za violinu i klavir premijerno izveo iste godine u oktobru.

Više od dve decenije, Itamar Golan deli scenu sa najboljim instrumentalistima našeg doba. Njegov dosadašnji rad doneo mu je velika priznanja stručne kritike i jedan je od najtraženijih pijanista svoje generacije, koji nastupa na čuvenim koncertnim scenama širom sveta. Rođen je u Viljnusu u Litvaniji, a njegova porodica je emigrirala u Izrael kada je imao godinu dana. Tamo je počeo da uči muziku i prvi koncert je održao u sedmoj godini u Tel Avivu.

Od najranijeg doba, Golan je ispoljavao posebno interesovanje za kamernu muziku, ali je takođe nastupao kao solista sa nekim od vodećih orkestara u svetu kao što su Izraelska filharmonija i Berlinska filharmonija pod upravom Zubina Mehte, Kraljevski filharmonijski orkestar pod upravom Danijelea Gatija, Filharmonijski orkestar milanske Skale, Bečka filharmonija pod upravom Rikarda Mutija i Filharmonija orkestar sa Lorinom Mazelom.

Tokom godina, ostvario je plodnu koncertnu saradnju sa umetnicima među kojima su Vadim Rjepin, Maksim Vengerov, Džulijan Rahlin, Miša Majski, Šlomo Minc, Ivri Gitlis, Ida Hendl, Kjung Va Čung, Šeron Kam, Žanin Jansen, Martin Frost i Torlajf Teden, između ostalih.

Redovno učestvuje u mnogim poznatim međunarodnim muzičkim festivalima kao što su Salcburg, Verbije, Lucern, Tenglvud, Ravinija itd.

Ostvario je brojne snimke za vodeće svetske diskografske kuće, a 1991. je postao profesor na Muzičkoj školi Menhentna, kao jedan od najmlađih predavača u istoriji ove škole. Od 1994. predaje kamernu muziku na Pariskom konzervatorijumu. Živi u Parizu, gde učestvuje u brojnim i raznolikim umetničkim projektima.

Na koncertnom programu u Beogradu će se naći dela Debisija, Franka, Bramsa, kao i samog Minca.
 
Prodaja ulaznica na blagajni Kolarčeve zadužbine po cenama od 600, 800 i 1000 dinara.
 

<<  Decembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..