Kolektiv za promociju savremene muzike Studio 6 u saradnji sa Žonasom Koherom (Švajcarska) najavljuje tri koncerta od 19-22. oktobra u  Subotici, Beogradu i Kragujevcu. Projekat pod nazivom ,,Pripadanje - Ansambl Studio 6 + Jonas Kocher” okuplja muzičare iz Srbije i Švajcarske, sa ciljem da istraže pritanje šta danas znači ,,biti muzičar” u različitim kulturnim kontekstima, poput Švajcarske i Srbije? Da li su u globalnom i digitalnom svetu današnjice oni ravnopravni stanovnici, ili su pak oblikovani specifičnostima različitih prostora? Kako ti prostori utiču na razvoj i kreativni rad muzičara i njihovih vrednosti, i kakve veze u okviru umetnosti i muzike mogu da se razviju medju ovim zemljama?

Program koncerata donosi dve premijere: srpsku ,,Svi tvoji svetovi” Sonje Mutić, i švajcarsku - ,,Echoes and Perspectives” Žonas Kohera (Jonas Kocher). Svako od njih predstavlja glas nove muzike, u kome su autori stavljaju fokus na aspekte poput otvorene forme, improvizacione zadatke, tišinu i elektro-akustičnu muzičku estetiku. Pored Mutić i Kohera, ansambl će izvesti i kompoziciju Jurga Fraja (Jurg Frey) ,,Fragile Balance”, kao i delo ,,Actiones” Erna Kiralja, kome se ove godine obeležava stogodišnjica rođenja.

Osim geografskog porekla, pitanje pripadanja takođe dotiče činjenica da su svi kompozitori na programu bili aktivni u različitim disciplinama, medijima i raznovrsnim stilskim praksama, i to ne samo na polju pisane savremene muzike. Gde ove ličnosti pripadaju, sa svojim praksama? Jesu li oni ,,samo” kompozitori, interdisciplinarni umetnici, improvizatori ili ,,samo” muzičari? Zapravo, da li su sve ove podele i kategorije danas relevantne u globalnom kontekstu?

Program izvode muzičari Ansambla Studio6: Bojana Pantović, violina, Nenad Marković, truba, Milana Zarić, harfa, Vladimir Blagojević, harmonika, Kaja Farszky, udaraljke, Svetlana Maraš, elektronika,  uz umetničko vođstvo Žona Kohera (Jonas Kocher).

Koncerti:

19. oktobar u 20h, pozorište Kosztolányi Dezső (Deže Kostoljani), Subotica, u okviru 11. Jazziré festivala

20. oktobar  u 20h, Bioskop Balkan, Beograd, u okviru izložbe STAYING HERE WITH YOU - moving (kustosi Esther Maria Jungo i Ksenija Samardžija), u organizaciji Fondacije Saša Marčeta

22. oktobar u 20h, Sala Prve kragujevačke gimnazije, Kragujevac, u organizaciji Udruženja Convivium Musicum

Ulaz na koncerte je besplatan. Koncerte su finanskijski podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pro Helvetia i Fondacija Nicati-de Luze.

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..