U petak, 2. avgusta s početkom u 20 časova, posetioce Gvarnerijusa i sve ljubitelje zvuka gitare očekuje koncert međunarodnog gitarskog dua koji čine vrhunski mladi umetnici svetskih karijera, Arturo Kastro iz Portorika i Mirča Gogoncea iz Rumunije, jedan od najnagrađivanijih gitarista u svetu. Za beogradski koncert pripremili su posebno atraktivan program i izvešće dela Martina, Lekuona, Tavareza, Rohasa, Brouvera, Dragoja, Tadića i Johansona. Portorikanski, kubanski i meksički gitarista, Arturo Kastro Nogueras, potiče iz bogatog i raznolikog kulturnog nasleđa.

Rođen je u porodici muzičara, nastupao je širom Evrope i Amerike, uključujući rasprodate koncerte tokom 2018. na Dizeldorf festivalu, Reading Fringe festivalu u Velikoj Britaniji, Nacionalnom muzeju umetnosti u Meksiku, Ibero-američkom institutu u Berlinu, izvodeći, pored ostalih, dela meksičke i karipske savreme i klasične muzike.

Nastupao je kao solista sa orkestrom vestfalske Nove Filharmonije u Nemačkoj, orkestrom Ciudad de Palencia u Španiji, orkestrom Aldvorth Filharmonije u Velikoj Britaniji, Camerata Santiago de Kueretaro i INJUVE orkestrom u Meksiku; održao je resitale u Berlinu, Kelnu, Meksiko Sitiju, Beogradu, San Hanu, Havani, Parizu.

Arturo je diplomirao klasičnu gitaru na Konzervatorijumu u Portoriku kod najistaknutijeg portorikanskog profesora gitare Leonarda Egurbida i magistrirao klasičnu gitaru i antičku muziku na Konzervatorijumu Robert Šuman u Dizeldorfu, u Nemačkoj kod čuvenog gitariste, kompozitora i profesora Hoakina Klerča i pijaniste i čembaliste Antonija Spirija. Godine 2016. završio je „Konzertexamen“ kod Hoakina Klerča na Konzervatorijumu Robert Šuman sa najvišom ocenom.
 
Mirča Gogoncea je 27-godišnji rumunsko-nemački gitarista klasične muzike sa prebivalištem u Los Anđelesu. Nastupao je na preko 350 koncerata na 5 kontinenata. Godine 2018. održao je koncerte u Španiji, Indiji, Nigeriji, Kubi, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD, Francuskoj, Luksemburgu i Rumuniji.

Nagrađen je sa ukupno 167 nagrada, a neki međunarodni mediji ga smatraju gitaristom sa najvećim brojem nagrada u svetu!Među najprestižnijim su prva nagrada na Međunarodnom gitarskom takmičenju u Havani 2018. na Kubi, prva nagrada na takmičenju Julian Arcas u Almeriji, Španija, prva nagrada na GFA Youth Solo takmičenju u Los Anđelesu i nagrada publike na takmičenju Francisco Tarrega Benicassim, Španija.

U aprilu 2018. organizovao je i održao prvi majstorski kurs gitare i radionicu u Lagosu u Nigeriji. Prikupljanje sredstava za ovaj dobrotvorni projekat sastojalo se od 7 koncertnih turneja po Indiji i jednog nastupa u Nemačkoj, gde je, zajedno sa svojim kolegama iz oblasti kamerne muzike, prikupio trostruko više sredstava od planiranog.

Njegovo putovanje u Indiju i Nigeriju pretvoreno je u dokumentarac objavljen u Nemačkoj koji se može gledati na YouTube-u (Put oko sveta muzike).

Trenutno je asistent za klasičnu gitaru na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji u Los Anđelesu i student doktoprskih studija kod Skota Tenanta, dobitnika Gremi nagrade.

Diplomirao je sa maksimalnim ocenama i priznanjima u okviru programa „Konzertexamen“ na Konzervatorijumu Robert Šuman u Dizeldorfu kod Hoakina Klerča, kao i u okviru programa „Napredna diploma“ Kraljevske muzičke akademije u Londonu. Uporedo je završio master studije u Dizeldorfu i Londonu.

Cena ulaznice je 400 dinara. Informacije i rezervacije karata na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..