Vidžej Ajer nastupiće u Domu omladine Beograda 28. oktobra u 21 čas, kao jedna od zvezda 29. Beogradskog džez festivala, sa svojim triom u kojem sviraju basista Stefan Kramp i bubnjar Markus Gilmor. Prema oceni kritičara Vidžej Ajer je jedan od vodećih muzičara na džez sceni današnjice.

 

Dobitnik najvećih muzičkih priznanja, od nedavno i profesor umetnosti na Harvardu, iako prisutan na muzičkoj sceni skoro dve decenije, pravo poštovanje muzičkih eksperata ovaj njujorški pijanista dobio je radeći sa svojim triom od 2009. godine.

 

"Uvek guramo bend preko granica - imamo veliki broj kompozicija koje još nisu snimljene, i težimo da otkrijemo nešto novo svaki put kada nastupamo. Naša naredna zajednička kompozicija može biti snimljena za godinu ili dve, ali u međuvremenu nastavljamo da istražujemo i napredujemo što je moguće više”, objašnjava Ajer.

 

Poslednji album Holding It Down: The Veterans’ Dreams Project inspirisan je snovima američkih veterana iz ratova u Iraku i Avganistanu. Na pitanje da li muzičari imaju dužnost da budu uključeni u društvena zbivanja i daju svoje mišljenje o tome, Vidžej Ajer smatra da je taj izbor isključivo individualan: "Ne mogu da govorim u ime svih muzičara. Ja jednostavno pravim izbore koji imaju značenje za mene, i nadam se da će uticati na neke stvari.“

 

U svojoj muzici Ajer kombinuje džez tradiciju i avangardu, sa klasikom i popularnom muzikom, a smatra da su u pitanju samo različiti pristupi ljudskog izražavanja. Privatno voli da sluša Flying Lotus, King, Tony Allen i Gorguts, a tek je na koledžu shvatio koliko je važna klasična muzika: "Imao sam sreću jer mi je data prilika da studiram i učim veliki broj predmeta. Mnogi muzičari nemaju ovu šansu, ali ih to nije sprečilo da postanu veliki. Učio sam o harmoniji, teoriji i tehnikama komponovanja, sve od Baha do Štokhauzena. To mi je pomoglo da se razvijem kao kompozitor.“

 

O nastupu na ovogodišnjem Beogradskom džez festivalu ne želi mnogo da govori, ali obećava 'dobru muziku, dosta improvizacije, gruv, ekspresiju i uživanje u trenutku'. Iako je dobitnik svih najznačajnijih priznanja američke kritike, po Daun Bitu i Džez Tajmsu, među kojima se izdvajaju ona za džez muzičara godine u apsolutnoj kategoriji i autora najboljih albuma, nagrade mu nikada nisu bile od na prvom mestu. "Ja sam samo srećan što imam priliku da radim ono što volim. Nikada nisam želeo nikakve nagrade. Naravno da su mi prijala priznanja, ali nikada nisu bila razlog mog bavljenja muzikom“, ističe Vidžej Ajer.

 

Ulaznice za koncert Vidžej Ajer trija, koji će zatvoriti ovogodišnji 29. Beogradski džez festival, ali i za ostale izvođače možete kupiti na svim biletarnicama Eventima. Iste večeri, 28. oktobra, u Domu omladine Beograda od 19:30 časova nastupiće i Julio Resende sa Marijom Žoao, a cene ulaznice za dupli program iznosi samo 1.200 dinara!

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..