Nazivaju ih jednim od najboljih mladih džez bendova na tržištu, muzičarima koji pružaju mnogo više od džeza, kao i bendom koji ostavlja bez daha. Ejot (Eyot) je nastao pre samo pet godina u Nišu, i za to vreme izgradio više nego zavidnu karijeru u inostranstvu. Ove godine nastupaju u okviru 29. Beogradskog džez festivala, u petak, 25. oktobra od 19:30 u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

 

Nakon njihovog koncerta, od 21:30 na 29. BDžF nastupiće legendarni saksofonista Li Konic sa talentovanim mladim pijanistom Denom Tepferom. Cena ulaznice za dupli program je 1.200 dinara, a mogu se nabaviti preko EVENTIM prodajne mreže.

 

"Ejot svakako nije klasičan džez bend, mi imamo totalnu drugačiju filozofiju muzike. Postoji mnogo bendova poput nas koji traže i donose neka nova rešenja i izraze, a upravo ta eklektičnost stilova je budućnost džeza i jedini način da on opstane. Na kraju krajeva, ja i ne razmišljam o tome koji pravac sviramo, bitno mi je samo da izrazimo emociju kroz sve to, i mislim da tu leži naš najveći kvalitet i snaga”, objašnjava Dejan Ilijić, pijanista benda.


Do sada su izdali dva albuma, poslednji je potpisan sa nemačkim Neuklangom. Njihova muzika se puštala na brojnim inostranim radio stanicama, pa ipak u Srbiji malo ljudi poznaje njihovu muziku.


"Mi smo od početka hteli da preskočimo region i da plasiramo svoj rad širom sveta. Naravno, nije nimalo lako da odavde nađete dobrog inostranog izdavača, ali smo uspeli, i sada nam karijera ide u pravcu kakvom smo želeli. Razlog zbog kojeg nismo poznatiji u Srbiji je isključivo odnos medija prema nama, ali mislim da to nije samo problem Ejota. I pored toga, mislim da smo uspeli da privučemo pažnju publike, njen broj iz dana u dan raste, i mi smo apsolutno zadovoljni njenim kvantitetom, a posebno kvalitetom”, ističe Ilijić.

 

Nakon odličnih recenzija albuma na portalima i magazinima širom planete, svoju muziku su promovisali nastupima na mnogobrojnim inostranim festivalima – u Aziji, kao i u celoj Evropi.


"Do angažmana na festivalima je došlo uglavnom putem Internet prijavljivanja. Uporedo sa ovim aktivnostima, imali smo i dobre kritike u relevantnim svetskim džez medijima, i sada već mogu da kažem da stvari idu mnogo lakše i brže. Ovih dana smo započeli saradnju sa jednom inostranom buking agencijom, te očekujem da sledeća godina bude još uspešnija”, objašnjava Dejan Ilijić.

 

Članovi benda već su bili gosti Doma omladine Beograda, u okviru projekta "Džez za Dž!“ u prepunoj sali Amerikana. Za nastup na Beogradskom džez festivalu najavaljuju istu, ako ne i bolju atmosferu.


"Ne pravimo razliku između publike u inostranstvu i ovde. Prava publika, ona koja je došla da ispoštuje ideju i energiju koju muzičari daju, i uzvrati svojom, svuda je ista. Sviraćemo miks prvog i drugog albuma. Još uvek nismo definisali program, jedino su u ovom trenutku sigurne naslovne Drifters i Horizon, najavljuje Ilijić.

 

Što se tiče ostalih izvođača na 29. Beogradskom džez festivalu, Dejan Ilijić preporučuje publici da poseti nastupe Nika Barča, 26. oktobra od 00:30 i Vidžej Ajera, 28. oktobra od 21:00, oba u Domu omladine Beograda.

 

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..