Kvartet-RocherLASCIAR VIBRARE, festival savremene umetničke muzike se u toku decembra, po četvrti put, održava u Domu kulture Studentski grad, te će beogradska publika imati ekskluzivnu priliku da čuje muziku koja se retko izvodi ili nikada do sada nije bila izvedena u Srbiji. U četiri dana 10, 12, 19. i 26. decembra nastupiće Aleksandar Simić i Serafimi, Uroš Dojčinović i gudački kvartet Rocher, Ivan Ljuba, i Kvintet beogradske filharmonije.

Festival LASCIAR VIBRARE počinje 10. decembra, kada će u Velikoj sali DKSG-a u 20h nastupiti srpski kompozitor svetskog glasa Aleksandar Simić sa svojim ansamblom Serafimi predstavljajući eklektični program - od kompozicije Under One Roof, svojevrsnog muzičkog putovanja oko sveta, napisanog prošle godine po porudžbini Ujedinjenih Nacija, preko već čuvenog Tanga za nju, pa sve do kompozicije Zodijak - 12 karakternih komada za klavir i orkestar, za koju je od strane Američke agencije za istraživanje svemira NASA, napravljena i specijalna video instalacija kao integralni deo ovog koncerta.

U sredu 12. decembra u 20h, Uroš Dojčinović, gitara i gudački kvartet Rocher, u okviru koncerta Magične strune izvode savremenu muziku za gitaru i gudački ansambl. Na programu su dela: P. Milojkovića, P. Stajića, D. Kneževića, G. Krogseth.

Ivan Ljuba u sredu 19. decembra u 20h u okviru programa Umetnost minimalizma izvodi dela Filipa Glasa, Majkla Najmana, Arvo Perta i Stiva Rajha, a Kvintet beogradske filharmonije u sredu 26. decembra u 20h izvodi: J.Ibert - Trois peices breves, P.Hindemith - Kleine Kamermusic, Miguel del Aguila - Duvački kvintet br. 2 (Beogradska premijera), E.Bozza - Skerco za duvački kvintet (Beogradska premijera).


LASCIAR VIBRARE, festival savremene umetničke muzike pokrenut je 2008. u Domu kulture Studentski grad sa željom da se muzika napisana tokom XX i XXI veka češće i više izvodi. Iako većina mladih ljudi danas sa pravom pita: "čemu to služi, a uz to i ne radi?", festival predstavlja još jedan doprinos da savremena umetnička muzika koliko - toliko bude zastupljena u kulturnom životu Beograda. Stvaranje ovog jedinstvenog kulturnog prostora za izvođenje savremene umetničke muzike je značajno kako za publiku, tako i za same stvaraoce, jer im se ovakvim događajima otvara prostor za izvođenje dela.

LASCIAR VIBRARE je muzička oznaka najčešće vezana za udaraljke, a označava da zvuk ne treba da bude prigušen, već da treba u potpunosti da odzvuči - to je slučaj i sa savremenom muzikom: ne treba je prigušivati već je treba pustiti da odzvuči, i naravno, odslušati.

<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..