Uprkos dobro poznatim otežavajućim okolnostima koje zbog pandemije vladaju u čitavom svetu već mesecima, 36. Beogradski džez festival i ove godine održan je sa uspehom – uz učešće internacionalih muzičara i pred publikom – od 16. do 21. decembra, u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda. Trideset šesto izdanje bilo je među malobrojnim evropskim i srpskim džez festivalima koji su tokom 2020. godine održani uživo pred publikom, po čemu će posebnim slovima ostati zabeleženo u istoriji manifestacije. Ovogodišnji slogan „Jazzistance“ naglasio je istrajnost i otpornost džez muzike kroz istoriju, manifestovanu i tokom pandemije, ali i jasno ukazivao na jednu od najčešće pominjanih reči ove godine: neophodnu fizičku distancu, na koju nismo smeli da zaboravimo ni dok uživamo u džezu tokom festivala!

Odgovornost je bila velika i nije neskromno reći da je samo održavanje festival bilo pravi organizacioni podvig. Već je otežano bilo oblikovanje umetničke selekcije, a potom i operativno izvođenje samih koncerata. Briga o zdravstvenoj bezbednosti svih učesnika i publike bila je glavni prioritet, realizacija programa zahtevala je nove procedure i postupke, a cilj – sigurno okruženje u kome je moguće realizovati kvalitetna muzička dešavanja uživo – postignut uz razumevanje i na zadovoljstvo svih: učesnika, publike i članova tima. Na sve vanredne zadatke uspešno je odgovoreno, uz očuvanje već stečenog visokog umetničkog niva i oblika manifestacije.

Beogradski džez festival prepoznat je kao vrhunski evropski umetnički događaj i vodeća regionalna džez manifestacija, što je potvrdio i u ovom, manjem formatu, predstavivši raznovrsne tokove tradicionalnog i savremenog džeza – u izvođenju legendi žanra, autentičnih stvaralaca na vrhuncu karijere, kao i umetnika koji tek stupaju na globalnu scenu, iz zemlje i inostranstva.

Tokom pet programskih dana (sa pauzom 19. decembra, zbog Nikoljdana) održano je sedam koncerata u terminima prilagođenim propisanim merama (od 14 i 15 časova), među kojima većina sa umetnicima iz inostranstva.

Festival je po tradiciji otvoren u Velikoj sali Doma omladine Beograda jednom originalnom produkcijom. Naš istaknuti basista i kompozitor Nenad Vasilić premijerno je u Srbiji izveo muziku iz bogatog opusa nadahnutog srpskim folklorom u aranžmanima za gudački kvartet, uz podršku domaćeg sastava Wonder Strings, kao i dugogodišnjih muzičkih partnera Marka Živadinovića (harmonika) i Austrijanca Romeda Hopfgartnera (sopran saksofon).

Najveće interesovanje očekivano je izazvala prva koncertna saradnja dvojice muzičkih velikana sa prostora bivše Jugoslavije, gitariste Vlatka Stefanovskog i pijaniste Matije Dedića (Severna Makedonija / Hrvatska). To je bio i jedini program koji je održan u Kombank dvorani, a umetnici su publici predstavili mešavinu autorskih numera i upečatljivih obrada, popularan repertoar sa odgovarajućom merom vrhunskog artizma.

Džez sladokuscima su veliko zadovoljstvo doneli novi susreti sa predstavnicima savremenog evropskog džeza: Ulrich Drechsler LIMINAL ZONE: Azure (Austrija) i Filippo Vignato Trio (Italija/Francuska/Mađarska). Iskusni klarinetista i saksofonista Dreksler, jedan od najcenjenijih evropskih džez umetnika današnjice, predvodio je kvartet Azure na polju visokostilizovane fuzije džeza, popa i elektronske muzike. Mladi trombonista Vinjato izrasta u pravog naslednika Đanluke Petrele, u muzici spojivši introspektivno i ekspresivno, romantične slike i disonatne pasaže, strogi rukopis i izdašnu improvizaciju.  Ni Dreksler ni Vinjato u obraćanjima na koncertima nisu sakrili oduševljenje činjenicom da nastupaju pred publikom u Beogradu, retkom privilegijom umetnika tokom kovid pandemije.

I izbor domaćih učesnika odlikovao je spoj mladosti i iskustva. Inspirisani upravo objavljenom monografijom Beogradski džez festival: 1971–2020. u programu Legende srpskog džeza ponudili smo i njen zvučni aspekt. Lazar Tošić, Vlada Maričić i Jovan Maljoković, sa svojim sastavima, Miloš Krstić (solo), kao i gosti Nenad Jelić, Branko Marković i Nenad Petrović evocirali su uspomene na slavnu prošlost festivala – samo učesnici ovog programa nastupili su na manifestaciji preko sedamdeset puta dosad!

S druge strane zavirili smo u svetlu budućnost, slušajući intrigantne koncerte koje su priredili Ivan Radivojević kvartet i Gorica & The Grooveheadz. Tek okončavši školovanje na džez odseku FMU u Beogradu, i još uvek bez objavljenog albuma, i trubač Ivan Radivojević i vokalistkinja Gorica Šutić već prikazuju vanserijski izvođački i autorski talenat na tragu savremenih tendencija, najavljujući dalje jačanje pozicije srpskog džeza na globalnoj sceni.

Beogradski džez festival je i ove godine privukao pažnju publike koja je došla u onom broju koji je bio dopušten važećim epidemiološkim merama, odazivajući se na naš poziv da ponovo budemo zajedno – što je u ovim okolnostima bilo najvažnije.
Pokrovitelji Beogradskog džez festivala tradicionalno su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Ove godine prijatelji BDŽF bili su Lukoil, SOKOJ, Voda Vrnjci i Java Coffee. Festival su podržali Italijanski institut za kulturu i Austrijski kulturni forum, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, FMU i Alma Quattro.

Beogradski džez festival, kao manifestacija od posebnog značaja za Grad Beograd i članica Evropske džez mreže (Europe Jazz Network), ugledan je međunarodni svetski muzički događaj i autentični brend u kulturi, kakvog nemaju sve metropole Evrope.

Pripreme za obeležavanje 50. godišnjice  od osnivanja Beogradskog džez festivala uveliko su počele!

<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..