Zbog složenih uslova u organizaciji usled pandemije i ograničenja putovanja u pojedinim evropskim zemljama, došlo je do nekoliko izmena u programu 23. Pančevačkog jazz festivala. Tako je koncert italijanskog bandoneoniste, pijaniste i kompozitora Danijelea Di Bonaventure, koji je trebalo da nastupi večeras na otvaranju festivala, odložen do daljeg, a novi termin biće naknadno objavljen. Umesto njega će prve festivalske večeri, u četvrtak, 5. novembra od 20.30 nastupiti izraelski pijanista Guy Mintus, čiji je koncert bio predviđen za treće festivalsko veče.

U petak, 6. novembra od 20.30, umesto internacionalnog sastava austrijskog saksofoniste Wolfganga Puschniga „Fulsome X“, biće prikazan dokumentarni film o Irini Karamarković u produkciji RTS-a, dok će poslednje večeri festivala, 7. novembra nastupiti duo austrijskih muzičara – pijanista David Helbock i trubač Lorenzo Raab (u 19.00) i niški sastav Eyot (od 20.30).

U ranije predviđenom terminu (5. novembra u 19 časova) nastupiće vokalistkinja i kompozitorka Irina Karamarković sa muzičarima iz Beograda - gitaristom Bratislavom Radovanovićem, saksofonistom Dušanom Petrovićem, basistom Branislavom Radojkovićem, bubnjarom Feđom Franklinom.

O specifičnoj liričnosti i senzibilitetu koji su globalnoj džez sceni doneli izraelski muzičari – a naročito pijanisti – već je mnogo toga napisano iz pera kritičara, a Guy Mintus nije izuzetak. Tragom Avishaija Cohena ili Shaia Maestra, pa čak i jermenskog superstara Tigrana Hamasyana, ovaj muzičar donosi specifičan koktel melodija s različitih svetskih meridijana u modernim, poletnim i rasviranim aranžmanima.

Guy Mintus će u Pančevu nastupiti solo, s konceptom koji karakteriše i  pevanje i elektronski loop efekti. Koristeći aplauze, pucketanja prstima, bitboksovanje, uz prepoznatljiv svirački stil na klaviru, Mintus na koncertima zvuči poput kompletnog benda i nagoveštava maštovit, jedinstven scenski performans.

Druge festivalske večeri, u planiranom terminu (6. novembra od 19h) nastupiće duo renomiranih džez pijanista sa ovih prostora – Vasil Hadžimanov iz Srbije i Matija Dedića iz Hrvatske, nakon čega će iste večeri od 20.30 biti emitovan dokumentarni film o Irini Karamarković u produkciji RTS-a.
 
Na zatvaranju 23. Pančevačkog jazz festivala, treće  festivalske večeri, 7. novembra u 19 časova nastupiće duo austrijskih muzičara – pijanista David Helbock i trubač Lorenz Raab. Dvojica istaknutih muzičara sa tamošnje scene, u naponu snage, svoja zajednička muzička interesovanja ovekovečili su na albumu „What’s next“ iz 2014. godine, da bi saradnju nastavili nizom uzbudljivih živih nastupa. Helbock kao pijanista monkovski napetog i oštrog stila, no melodičnog u duo i trio formacijama, i eklektični Raab koji majstorski proleće kroz istoriju džez trube, do avangarde savremenog doba, predstavljaju idealan koncertni spoj. Kroz vrcavu igru virtuoza istančanog senzibiliteta, publika će moći da uživa kako u pitkim melodijama, tako i uzbudljivim, neočekivanim improvizacijama.

Iste večeri od 20.30 nastupiće niški sastav Eyot, koji već punih 12 godina gradi uspešnu internacionalnu karijeru. Dejan Ilijić na klaviru, Slađan Milenović na gitari, basista Marko Stojiljković i bubnjar Miloš Vojvodić, zajedno su od prvih dana benda i dosledno se drže muzičkih ideja zbog kojih su postali prepoznatljivi, do te mere da se tačno zna šta je Eyot zvuk kao slušalačka asocijacija. A to je: skandinavska pijanistička škola na tragu Esbjörna Svenssona, ali i melosa balkanskih zemalja; suptilne dinamičke gradacije u maniru post-roka, koje prerastaju u epska krešenda; naposletku i pažljivo uklopljeni neparni ritmovi na koje nazivom ukazuje i novi album 557799, objavljen za američki Ropeadope Records.

<<  Februar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728

Putopisi, Intervjui..