Da su manifestacije najteže pogođene u celom svetu, potvrđuju muzičari i organizatori iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Slovenije. Na panelu pod nazivom „Manifestacije: Od otkazivanja do otkaza“, na ovu temu govorili su Brano Jakubović iz grupe Dubioza kolektiv, Sanjin Đukić ispred EXIT i Sea Star festivala, Zoran Vulović iz Arsenal Festa u Kragujevcu, Adnan Mehmedović ispred Fresh Island festivala na Zrću, Vuk Perović iz Underhill festivala u Podgorici, Login Kočiški iz Password produkcije, te Pavle Kostadinović iz slovenačke turističke agencije Supra Travel, koja svake godine vodi desetine hiljada mladih Slovenaca po manifestacijama u regionu.

Moderatorka panela bila je Ida Prester, voditeljka i članica bendova MaiKA i Lollobrigida, a ova tribina koju je pratilo oko 18.000 ljudi iz celog regiona održana je u okviru međunarodne onlajn konferencije „EXIT strategy“.
 
EXIT strategy 2020 – Manifestacije: Od otkazivanja do otkaza: OVDE
 
Nakon što je pandemija najteže pogodila manifestacije i turizam u celosti, brojne evropske vlade su reagovale sa merama pomoći. Od zemalja regiona, Slovenija je najviše pomogla radnike u ovom delu privrede u iznosu od 750 evra mesečno uz plaćene doprinose, a Hrvatska je pratila sa oko 600 evra. Pavle Kostadinović,  promoter i direktor agencije Supra travel smatra da se radilo o ključnom potezu: „Vlada je tu jako dobro postupila i ovu meru produžila do jula, sa najavom da će mere važiti dokle god bude trajala kriza.  Država pomaže i u turističkom sektoru koji je jako bitan jer je vezan za manifestacije. Svaki punoletni državljanin Slovenije dobiće i 200 evra koje može potrošiti u Sloveniji za neke turističke segmente dok maloletna lica, sva deca od jednog dana do 18 godina, dobijaju sumu od 50 evra“, objašnjava Kostadinović.
 
I ministarstvo kulture Crne Gore, kako kaže Vuk Perović, umetnički direktor Underhill festivala, u prethodnom periodu obezbedio je fond od pola miliona evra,  u vidu konkursa namenjenog frilenserima. „Stvorena je mogućnost da se prijave različiti projekti koji bi se mogli odvijati i tokom pandemije. Dosta je glumaca koji nemaju svoje matično pozorište i ovim fondom su pomognute i komercijalne televizije i emisije iz kulture. Sa druge strane glavni grad je, iako neformalno, rekao da će biti puna podrška svim ovim događajima kao što je i Underhill Festival i da će se, ukoliko dođe do odlaganja, truditi da neki vid finansiranja ostane“, objasnio je Perović.
 
Sudbina jednog od najvećih evropskih festivala kakav je EXIT, u žiži javnosti je već duže vreme. Kako ističe Sanjin Đukić, član EXIT tima iz Zagreba i direktor tamošnjeg Sea Star Festivala, iz Srbije stiže možda i najbolja vest o kojoj trenutno priča cela svetska muzičku scena. „Mogućnost da se EXIT održi u avgustu je izuzetno dobra vest za Srbiju i region, ali i celokupnu svetsku event industriju. EXIT diktira trendove i kad drugi vide da je moguće,  da i jedan EXIT može da se prilagodi situaciji, to postaje ono svetlo na kraju tunela koje svi čekaju“, navodi Đukić.
 
I promoteri u Makedoniji čekaju na plan otvaranja i ponovnog pokretanja industrije, što predstavlja veliki problem za sve koji se bave planiranjem i organizacijom, ističe Login Kočiški iz Password produkcije. „Imamo četiri festivala koja su na čekanju. Mi smo spremni da realizujemo festival i za sedam dana, samo da dobijemo dozvolu. Spremni smo i na manje kapacitete, samo nam je potrebna informacija da li to možemo raditi ovog leta“, kaže Kočiški.
 
Prema mišljenju  Zorana Vulovića osnivača Arsenal Festa, prestavnici industrije događaja u Srbiji, celokupnu situaciju pandemije dočekali su prilično uspavani. „Ipak mislim da je ova pošast, koja nam se svima desila, ujedinila ljude. Osnovali smo udruženje promotera, do sada nismo imali nešto slično u Srbiji. Ujedinili smo se na istoj stvari, međutim po meni to nije dovoljno. Mislim da nam fale umetnici, da fali udruženje muzičara, oni su najbrojniji, u krajnjem slučaju njihov glas je najjači. Oni se najviše vide i mislim da su oni ti koji sve ovo treba da predvode“, naglasio je Vulović.
 
Brojni muzičari poput grupe Dubioza kolektiv, već mesecima ne mogu da se pojave pred publikom. Njihov novi album imao je veliku turneju ispred sebe, kako ističe član najpopularnijeg benda iz regiona, Brano Jakubović. „Sve se jako dobro zakotrljalo. Većina koncerata je bila rasprodata od Praga do Moskve, čitava Engleska i dalje.  I onda se desilo ovo što se desilo“, objašnjava Jakubović.
 
Period života u karantinu, s druge strane pokazao nam je, kako kaže Adnan Mehmedović, koosnivač Fresh Island festivala u Hrvatskoj  da se bez muzike i druženja ne može živeti normalno. „Svi smo uvideli da možemo i sami da se ošišamo, i da možemo i bez šopinga, ali ono bez čega ne možeš je muzika, koja se strimuje i sluša više nego ikad pre“, zaključuje Mehmedović.

Konferencija „EXIT strategy“ će periodično donositi nove panele koje publika može da gleda uživo ili u snimku na sajtu exitfest.org, a realizuje se uz podršku brojnih vodećih stranih, regionalnih i domaćih medija.

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..