Ovogodišnje, dvadeset drugo izdanje Pančevačkog Jazz Festivala održaće se od 31. oktobra do 2. novembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Tokom tri festivalske večeri, ljubitelji džeza uživaće u bogatom muzičkom programu. Poslednje festivalske večeri, 2. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva nastupiće tri muzička sastava: MING kvartet iz Srbije, američki Charles Tolliver Quintet, i Paolo Fresu Trio iz Italije. MING kvartet iz Srbije nastupiće na otvaranju večeri u 20h. Sastav je osnovan prošle godine, a ovaj akronim označava inicijale njegovih članica (Milica Dobrić, Ivana Dimitrijević, Nataša Pejčić, Gorica Šutić).

Inicijatorka čitave ideje je pijanistkinja Nevena Pejčić, koja uz vokalnu četvorku okupila i kontrabasistu Davida Gegića, te bubnjara Aleksu Milijanovića. Koncept džez standarda u novim i originalnim aranžmanima okosnica je čitave istorije džeza, te naročito klupskih svirki i džem sešna, no MING kvartet ovom poduhvatu pristupa sa studioznošću karakterističnom za ambiciozne autorske projekte.

Američki veteran Charles Tolliver, jedan od najcenjenijih trubača iz zlatne ere džeza, u 21:15 će sa svojim kvintetom obeležiti 50-ogodišnjicu izdavanja svog diskografskog prvenca „Paper Man“. Na tragu tadašnje Blue Note estetike i pod snažnim uticajem Freddieja Hubbarda, ovaj je trubač snimio vrhunsko delo koje je verodostojno reprezentovalo hard-bap eru. Bilo da se radi o izdavačkom poduhvatu sa Strata-East Records sedamdesetih ili izvođenju muzike za big bendove koje mu je 2007. godine donelo i nominaciju za Gremi, Tolliver je tokom godina dosledno pratio svoju autorsku i bendlidersku viziju. Pedesetogodišnjicu debi albuma ovaj muzičar obeležava nizom koncerata na kojima izvodi originalan repertoar s ovog izdanja, te će ovom prilikom omogućiti i publici u Pančevu da doživi delić slavne džez istorije.

Festival će u 22:45 zatvoriti slavni italijanski trubač Paolo Fresu, koncertom sa svojim triom. Njegov muzički put u dobroj meri su obeležila poređenja sa dve legende američkog i svetskog džeza – Milesom Davisom i Chatom Bakerom. Paolo Fresu nije samo muzički reinkarnirao najbolje momente njihovog sviračkog stila, već je tokom više od tri decenije karijere plenio i scenskom harizmom, stilom, delikatnom pojavnošću kakvu je istorija džeza zabeležila upravo kod Cheta Bakera. Na albumu “Tempo di Chet”. Fresu kombinuje neke od najpoznatijih kompozicija američkog trubača sa originalnim autorskim pesmama, vraćajući nas u zvučni svet pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Pančevački jazz festival održava se dvadeset drugi put u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a uz podršku Ambasade SAD, Italijanskog instituta za kulturu, Ambasade Mađarske, Collegium-a Hungaricum-a, Ambasade Izraela, Austrijskog kulturnog foruma i Dunav osiguranja.

 

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..