Internacionalna kulturno obrazovna manifestacija Beogradski Šopen Fest (BŠF), i ove jeseni tradicionalno obeležava 17. oktobar,  datum smrti velikog kompozitora Frederika Šopena. U slavu „Pesnika klavira“, u periodu od 16 – 18. oktobra biće održani Jesenji odjeci, sa koncertnim programima u Beogradu i Šapcu. BŠF od 2012. organizuje umetničko udruženje Kreartiva iz Beograda, sa Ambasadom Poljske kao generalnim pokroviteljem, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, Ustanove predstavništva Republike Srpske,  i značajnih institucije kulture i obrazovanja kao partnera.

BŠF kao jedinstveni pijanistički događaj u Srbiji i regionu, slavi lik i delo jednog od najvećih kompozitora čovečanstva i kroz koncertne i edukativne sadržaje promoviše vrhunski pijanizam sa fokusom na mladim talentima.

Ovogodišnji "Oktobarski omaž Šopenu" obeležava i značajan jubilej Muzičke akademije univerziteta u Srpskom Sarajevu, kao veoma važne srpske kulturno-obrazovne institucije.

O značaju Festivala govori i činjenica, da su osnivači i organizatori manifestacije, klavirski pedagozi prof. Milenija Reljić i prof. Ivana Matijević, ove godine nagrađene Ordenom za doprinos kulturi, od strane Ministarstva kulture i nacionalne baštine Republike Poljske.

OKTOBARSKI OMAŽ ŠOPENU

Sreda, 16. oktobar
19:00 - IZVUCI MENE - Muzej Narodnog pozorišta

U saradnji sa udruženjem Kassikum, biće realizovan Koncert Šopenovih minijatura.
Nastupiće pijanisti svih generacija. Posebnost koncerta čini neobičan koncept - naime, redosled tačaka je nepoznat, publika izvlači imena učesnika i programske ceduljice iz šešira, a izvođači muziciraju i komentarišu odabrana dela, lične motive za izbor kompozicije, vode razgovor sa moderatorom. Idejni tvorac programa je pijanistkinja Maša Babić.

Četvrtak, 17. oktobar
- OMAŽ ŠOPENU - Skupština grada Beograda

Omaž Šopenu je trodelni program koji vodi publiku u jednu od najlepših sala Beograda.
Kao jedinstveni koncertni koncept, Omaž predstavlja mini muzički maraton u trajanju od 18 - 22 časa. U Sali Skupštine grada će muzicirati mladi i vrsni pijanisti, a publika će biti u prilici da čuje bisere klavirske literature iz perioda romantizma.
 
18:00 - ZVEZDE U USPONU: Mia Pečnik (Hrvatska), Una Miljuš i Sergej Čavić (Srbija)
Program: Bah, Šopen, Šuman, List.
 
Mia Pečnik, jedna je od najtalentovanijih i najuspešnijih hrvatskih pijanista najmlađe generacije.
Dobitnica je preko 40 nagrada na evropskim i svetskim takmičenjima. Od 2012. godine je učila klavir u klasi prof. Ivanke Kordić u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski u Zagrebu, a trenutno je studentkinja prve godine klavira u klasi prof. Andreasa Fruliha na Visokoj školi za muziku i ples u Kelnu. Nastupala je širom Hrvatske, zatim u Belgiji, Srbiji, Nemačkoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Austriji, Španiji, Velikoj Britaniji, Poljskoj, SAD-u (u Weill Recital Hall-u u Carnegie Hallu), te u Kuvajtu.
 
Una Miljuš i Sergej Čavić, učenici su Srednje muzičke škole „Kosta Manojlovic" iz Zemuna u klasi prof. Radojke Ivanović. Nastupali su na koncertima u prestižnim salama Beograda, učestvovali na brojnim koncertima i seminarima vrsnih pedagoga. Dobitnici su brojnih visokih nagrada na takmičenjima širom Srbije i Evrope.

Una Miljuš je sa svojih 14 godina briljirala na takmičenjima u italiji, Sloveniji, Čehoslovačkoj, Bugarskoj, Rusiji, Belgiji, Bosni i Herzegovini, kao i na najvećim nacionalnim takmičenjima.

Sergej Čavić, ja sa 11 godina održao prvi solistički koncert. Učenik je II razreda srednje škole, i sa preko 50 osvojenih nagrada sa takmičenja u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Slovačkoj, Rusiji , Belgiji, ističe se kao posebno nadaren i perspektivan mladi pijanista, pred kojim je ozbiljna pijanistička karijera.
 
19:00 - MARIJA ĐUKIĆ (Srbija), resital
Program: Mocart, Hajdn, Šopen, Rahmanjinov

Ugledna srpska pijanistkinja Marija Đukić, diplomirala je i magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Srđana Grbića, usavršavala se na majstorskim kursevima renomiranih klavirskih pedagoga (prof. Aleksej Nasedkin, prof. Bernhard Ebert...), i specijalizirala u Sankt Peterburgu na konzervatorijumu Rimski-Korsakov, u klasi prof. Jekaterine Murine.

Redovni je profesor na Katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Na njenom repertoaru su najzastupljenije kompozicije klasicizma i romantizma.

Poseduje poseban afinitet prema delima Frederika Šopena. Povodom dvestote godišnjice rođenja kompozitora, 2010. godine je održala koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Poljske. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Rusiji, Italiji, Švajcarskoj, Turskoj; na koncertima u okviru Tribine kompozitora i Međunarodnog festivala harfe; sarađivala sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, orkestrom Doma vojske i Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“. Članica je trija Amorosso i Classica Aeterna. Snimala je za Radio Beograd. Godine 2015. obeležila je 30 godina umetničkog rada koncertom u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine .
 
20:00 - FEST GOSTI - Koncert povodom  jubileja 25 godina od osnivanja Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu MA UIS.  

Nastupaju profesori Klavirske katedre MA UIS: Maja Đogo, Maja Žuža, Rita Kinka, Julijana Šulović, sa gostima Vladimirom Markovićem (violina) i Tamarom Pečenicom, najuspešnijom studentkinjom klavira Osnovnih akademskih studija.

U okviru Omaža Šopenu svečano će biti obeležen značajan jubilej MA UIS, kao i 20 godina od osnivanja Katedre za klavir.  Podsetićemo publiku i javnost na eminentne predstavnike pijanističke struke  - profesore Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji su svojim delovanjem uticali na razvoj i rad MA UIS i Klavirske katedre.
Na programu: Šopen, List, D.Kosorić.
 
Petak, 18, oktobar
20:00 - Podijum mladih talenata
Šabačko pozorište

Beogradski Šopen Fest (BŠF) nastavlja misiju podrške mladim talentima.
Na koncertu ŠAPCU NA DAR, Festival predstavlja mlade Šapčane, izuzetne učenike i studente, dobitnike brojnih nagrada na takmičenjima u Srbiji i inostranstvu i učesnike Revije talenata i Takmičenja BŠF od 2012. godine.
Učesnici: Irina Brodić, Lazar Mitrović, Momčilo Tomić i Lazar Torbica.
Mladi pijanisti će darovati svojim sugrađanima koncert sa delima Šopena, Lista, Šumana i Debisija.
Partner u organizaciji koncerta je KUD Abrašević, Šabac.

Kompletni koncertni programi su dostupni na zvaničnim sajtu
 
Svi programi su besplatni.

<<  Mart 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..