Ovogodišnje, dvadeset drugo izdanje Pančevačkog Jazz Festivala održaće se od 31. oktobra do 2. novembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Tokom tri festivalske večeri, ljubitelji džeza uživaće u bogatom muzičkom programu. Prve festivalske večeri, 31. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva nastupiće tri muzička sastava: domaći Dragan Ćalina Quartet, američko-indijski Cross Currents Trio i Shay Hazan Quinter iz Izraela.

Pančevo je grad koji u poslednjih par decenija daje izuzetan doprinos domaćoj džez sceni. Među nekolicinom mladih muzičara koji su se tada zablistali na sceni bio je i pančevački pijanista Dragan Ćalina, koji će sa svojim kvartetom održati koncert prve festivalske večeri, sa početkom u 20 sati. Osam godina je proveo radeći i školujući se u Amsterdamu, a nakon povratka u Srbiju snimio je svoj prvi autorski album „Circle", uz Luku Ignjatovića na saksofonu, Peđu Milutinovića na bubnjevima, i kontrabasistu Borisa Šainovića. Pančevački pijanista polazi od dobro znane tradicije džeza, no u tim koordinatama pronalazi način da bude veoma raznovrstan, te da ostavi prostora vanserijskim solistima da „povuku" muziku kao uzbudljivim improvizacijama.

Iste večeri, od 21.30 na programu je koncert izuzetnog sastava Cross Currents Trio. Trio u kome sviraju basista Dave Holland, saksofonista Chris Potter i tablista Zakir Hussain takva je postava iz snova, u kojoj se susreću ono najbolje iz istorije džeza i indijske muzike. Od kasnih šezdesetih do danas, Holland, Hussain i nešto mlađi Potter su se pojavili - u svojstvu bendlidera ili gostujućih muzičara - na stotinama albuma i zbirno su sakupili preko 100 godina kontinuiranog i uspešnog bivstvovanja na svetskoj džez sceni. Ovim superstarovima nisu potrebna druga referentna imena koja bi im podigla ugled; ona su ta koja svojom zvučnošću daju značaj karijerama drugih džez muzičara, koji će možda jednog dana doseći njihov zvezdani status.

Cross Currents Trio: ovde

Poslednji nastup prve festivalske večeri, od 23 sata, rezervisan je za izraelski Shay Hazan Quintet. Iza izraelske kreativne scene koja se uspešno probila i do samog globalnog mejnstrima džeza, vredno radi nova generacija izraelskih muzičara kojoj su takve stilske reference tesne. Jedan od njih je i Shay Hazan, 30-ogodišnji kontrabasista koji je prošle godine objavio prva autorska izdanja pod svojim imenom. Muzika Hazanovog kvinteta svoja uporišta nalazi u estetici čikaške scene šezdesetih i sedamdesetih, bliske postavi Art Ensemble of Chicago, nadovezuje se na spiritualnost Williama Parkera i njegov bogat ton kontrabasa, ali i na apstraktnije forme slobodnog i savremenog džeza karakteristične za muzičare sa portugalske etikete Clean Feed Records.  Njegova je muzika snažna i buntovna, baš kao i njen autor. Temama svojih pesama on skreće pažnju i na globalne probleme poput migrantske krize, te desničarskih politika, ispred kojih stavlja ljubav i otvorenost prema drugim kulturama kao vrhovnu vrednost.

Pančevački jazz festival održava se dvadeset drugi put u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a uz podršku Ambasade SAD, Italijanskog instituta za kulturu, Ambasade Mađarske, Collegium-a Hungaricum-a, Ambasade Izraela, Austrijskog kulturnog foruma i Dunav osiguranja.

<<  April 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..