Dvadesti „Internacionalni džez festival u Kragujevcu“ (IJFK) koji se održava od 24. do 26. oktobra imaće svoje posebno izdanje. Ova dve decenije duga tradicija veliki je jubilej tihe upornosti, istrajnosti i ljubavi prema džezu koje organizatori Festivala, ReKreativno dud, sa svojim partnerima pokazuju iz godine u godinu, dovodeći u srce Šumadije brojna velika svetska muzička imena. Veliki jubilej obeležiće, pre svega, nastupi 2 velika orkestra - Big bend RTS otvara festival, dok DžezRauš big bend iz Minhena, klubska i koncertna atrakcija koja prvi put dolazi u Srbiju, zatvara festival.

Ovaj bend svoj džez zvuk kombinuje sa tehno i haos muzikom i prvi je big bend na svetu rezident jednog tehno – kluba.

U tri dana Festivala, na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra nastupiće i neka od trenutno najaktuelnijih imena evropskog džeza, koja podjednako hvale i kritika i publika. Austrijski The Golden Fang trio je specijalno formiran za ovu priliku od muzičara Shake Stew benda, poznatog po hipnotičkoj mešavini afrobita i džeza.

Duo Kaan i Džan iz Turske predstavlja projekat „Bezvremeni“, jedan od najpopularnijih džez albuma u Evropi, za koji kritika kaže da sjaji poput Aladinove čarobne lampe. Iz Italije dolazi bend Yallow Squeeds, na čelu sa uvek drugačijim Frančeskom Diodatijem, sastavljen od vrlo traženih, izuzetnih solista i improvizatora bez premca, ali koji ipak „koncept benda“ u svom nastupu stavljaju ispred svega.

Ukrajinski, a srpski saksofonista, vanserijski muzikalni Maks Kočetov nastupa sa svojim Maks Kočetov kvartetom, dok će domaći bend Thrillseeking Polymers pokazati zašto po mišljenju poznavalaca džeza upravo njemu pripada visoko mesto u budućnosti domaće džez scene.

Za 20 godina na Internacionalnom džez festivalu u Kragujevcu (IJFK) održano je preko 120 koncerata i nastupilo više od 400 izvođača iz 40 zemalja celog sveta. Među njima su i svetski priznata imena kao što su Chris Jarrett, Vinny Golia, Joachim Schoenecker, David Helbock, Ilhan Ersahin, Cristina Zavalloni, Remi Panossian, Lukacs Miklosch i mnogi drugi.  
Neki su, poput Anite Vardel i Tima Garlanda baš tu, na IJFK prvi i jedini put nastupali u Srbiji.

Upravo zbog ovoga Festival je sve ove godine privlačio veliki broj publike iz cele Srbije. Kad je o publici reč, treba napomenuti da je u ovih 20 godina Festival edukovao i negovao čitave generacije novih poklonika džeza, istovremeno pružajući priliku brojnim sada već etabliranim domaćim džez muzičarima da prvi put izađu pred publiku baš pod njegovim okriljem.

PROGRAM:

24.10. četvrtak

Big Bend RTS – Srbija
The Golden Fang trio - Austrija

25.10. petak

Kagan Yildiz & Can Cankaya -TIMELESS PROJECT, Turska
Yallow Squeeds,Italija
Max Kochetov Quartet- Srbija

26.10. subota

Jazzrausch Big Band Munich, Nemačka
Thrillseeking Polymers - Srbija

Svi koncerti glavnog programa održaće se na Velikoj sceni Knjaževsko - srpskog teatra u Kragujevcu, sa početkom u 20:00 časova.

Karte su u pretprodaji po ceni od 800 dinara za dan i 2000 za sva 3 dana Festivala.

Više informacija na: www.ijfk.ino

<<  April 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..