Saradnja organizacije civilnog društva, biznis sektora i državne uprave temelji su prosperitetnog društva. Upravo na ovim temeljima zasniva se saradnja pokreta Supernatural sa kompanijom Oriflame i Gradskom opštinom Palilula. Uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji, danas je na Adi Huji, u Supernatural parku formiran "Medeni Vrt". Stotine lavandi, ruzmarina, žalfije zasađeni su na Adi Huji, kao deo projekta revitalizacije ekosistema Ade Huje. Medeni Vrt je vrt za pčele; medonosne biljke treba da privuku pčele u park na Adi huji i da podstaknu biodiverzitet parka. Pčele su najvažnija karika u ekosistemu, i neophodne su za reprodukciju gotovo čitavog biljnog sveta planete.

Bez pčela ne bi bilo ni nas ljudi, zato je imperativ da očuvamo pčele i pospešimo njihova staništa.

Uz novoformiran medeni vrt, danas su Predsednik Opštine Palilula Aleksandar Jovičić, Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, Ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Jan Lundin  i Generalna Direktorka Oriflame u Srbiji Kosovka Tičić zasadili i autohtone bele vrbe, kao završni deo projekta pošumljavanja Ade Huje, gde je od početka godine posađeno 400 novih sadnica autohtonog drveća.

Kompanija Oriflame je oduvek imala ambiciju da bude prepoznata kao kompanija koja je odgovorna prema okruženju i koja prepoznaje svoje dužnosti kao primeran korporativni građanin. Ovo obećanje se nalazi u vrednostima koje su postavljene pre tačno 52 godine i predstavljaju najvrednije nasleđe. Oriflame ima već dugu istoriju odgovornog poslovanja prema prirodi i društvenoj zajednici.Tokom skoro 5 decenija rada, Oriflame je poslovao sa izazovima iz okruženja, i postepeno izlazio u susret sve većim izazovima i pitanjima održivosti životne sredine i prirode.

Kompanija Oriflame je odgovorna u svakom segmentu poslovanja, od uzimanja sirovina iz prirode i njihovog korišćenja, kroz proizvodnju, logistiku i upotrebu, do završnog ciklusa ponovnog iskorišćavanja utrošenih sirovina – ambalaže. Njihov fokus je na:

- Sastojcima koji su iz prirodnih, održivih izvora
- Fokus na papiru - 99% kataloga je od verodostojno sertifikovanog papira
- Fokus na smanjenje emisije ugljenika
- Fokus na zgradama i objektima:  LEED sertifikacija
- Fokus na otpad - 96% otpada je reciklirano ili spaljeno, čime se izbegava slanje na deponiju.
- Fokus na zaštiti vode od zagađenja.
- Fokus na pakovanju - koriste biopolimersku ambalažu – biljna alternativa plastici

Supernatutral pokret, u saradnji sa partnerima, teži da zaštiti špic Ade huje kao trajno zeleno dobro Grada Beograda, i  da kao šumsko stanište bude trajno  zaštićeno.

Od 2012. udruženje je  u saradnji sa Opštinom Palilula, Sekretarijatom zaštite životne sredine Grada  Beograda i brojnim građanskim inicijativama, kroz aktivnosti projekta "Od deponije do parka" uspelo je da revitalizuje ovaj prostor i u većem delu, na području od oko 12ha, vrati šumu na špic Ade huje.

Revitalizacijom šumskog staništa na ovom lokalitetu, biodiverzitet je značajno povećan, što su pokazala istraživanja  Biološkog Istraživačkog Društva ,,Josif Pančić'' i pokreta Supernatural. Istraživanja pokazuju da je na špicu Ade huje zabeleženo 37 vrsta biljaka, 9 vrsta dnevnih leptira, 3 vrste vilinih konjica, 2 vrste vodozemaca, 6 vrsta gmizavaca i 91 vrsta ptica. Ovaj projekat revitaizacije, proglašen je za 25 najboljih evropskih projekata, a podršku ovom projektu dale su brojne međunarodne institucije.

Sa sigurnošću se može potvrditi da je projekat „Od deponije do parka“ bio uspešan, jer su se na Adu  huju vratile mnoge vrste, koje se nisu nastanjivale proteklih više od pola veka. Primećuje se i obnavljanje nekih prirodnih staništa, što pokazuje da je revitalizacija degradiranih ili potpuno uništenih ekosistema moguća i to u relativno kratkom vremenskom periodu.

Ada huja,  a posebno njen špic, deo je  područja  od međunarodnog značaja za  ptice  (IBA- Important bird area),   kao i područje od međunarodnog značaja za biljke (IPA -important plant area). Ada huja je deo ekološki značajnog područja „Ušće Save u Dunav", ekološke mreže Republike Srbije i potencijalno područje evrospke ekološke mreže NATURA 2000.

Sledeći Supernatural biće održan 21. septembra 2019. a glavna akcija će biti pošumljavanje Ade Huje, uz bogat muzički program i brojne radionice.

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..