Eksperimentalni rumunski dvojac Karpov not Kasparov nastupiće u petak 21. decembra u klubu DOT, uz domaću podršku Chorbika b2b dddxbbb. Osnova šahovske igre je matematika, koja je temelj svih nauka, svakog procesa, svake ideje. Ako do sada niste verovali u međusobnu povezanost matematike i muzike, jedinstveni duo Karpov not Kasparov i njihovi melodijski obrasci predstaviće vam ovu uzajamnu vezu u najinteresantnijem svetlu. Upravo ovaj sastav iz Bukurešta mnogi nazivaju istočnjačkim Gus Gus-om, a njihovi nastupi u formi eksperimentalnog lajva donose nešto posebno na scenu.

Puni su uspona i padova, zapleta i nepotpunih vrhunaca, nalik dobroj partiji šaha. Od mračnih numera stvorenih za meditiranje, do ludačkih elemenata napetosti koja bi mogla da se smesti u kadrove Tarantinovih filmova, čija se radnja odvija na Bliskom Istoku.

Kao i šahovska igra, na čijim pravilima i strategijama baziraju svoje muzičko stvaralaštvo, zvuk Karpov not Kasparov je matematička fuzija elektronske muzike, ispreplitana disko melodijama ranih 80-ih, začinjena elementima džeza i inspirisana orijentalnim tonovima. Po šahovskim principima, drum mašina i vintage sintisajzer razmenjuju napade u kovitlacu psihodeličnog valcera. Svaki pokret instrumenata pogura traku u nekom novom pravcu i promeni tok igre. Pomalo komplikovanog zapleta, uvek istog ishoda – melodija koja navodi na ples, muzika koja je tečna i sklona stvaranju iskustava koja su van našeg doživljaja svesti.

Karpov not Kasparov je nastao 2009. godine i od tada je gostovao širom Evrope, izvodeći svoje neobične i veoma energične nastupe koji podstiču druge umetnike na stvaranje višečulnih muzičkih doživljaja. Ova grupa sarađuje sa vizuelnim umetnicima i izvođačima iz eksperimentalne pozorišne trupe i na licu mesta stvaraju muziku u realnom vremenu. Koriste različite forme umetničkog stvaralaštva, od nemih filmova i baletskih izvedbi do šahovskih partija sa publikom. Neki od najneobičnijih i najinteresantnijih muzičkih performansa ovog sastava održavani su po berbernicama, gradskim bibliotekama, kuhinjama restorana, u prodavnici cipela i u staračkom domu.

Vice Magazine je nominovao njihov debi album „Soundtrack for a Game of Chess“ za album meseca, a Radio Romania Cultural i Radio Europa Libera proglasili su ga za jedno od najvrednijih izdanja godine. Album „The Vocal Edits“ proglašen je najboljim rumunskim elektronskim izdanjem 2016. godine od strane magazina o kulturi Scena9, kao i najboljim rumunskim albumom ovog žanra u poslednjih 30 godina, po rečima novinara muzičkog portala Muzici&Faze.

Tokom prethodnih pet godina, Karpov not Kasparov nastupali su u klubovima i centrima kulture širom Evrope, kao i na festivalima kao što su Nuits Sonores, Fusion Festival, Europalia, Electric Castle, Live at Heart, Tallin Music Week, Ment, Revolution, Sinsal. Ovaj bend prvi put je nastupio u Beogradu u novembru 2017. kao podrška nordijskom sastavu Gus Gus.

Karpov Not Kasparov as support act for Gus Gus at Belgrade: ovde

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..