„Ovo vreme je vreme ponovne podele, ponovnog usitnjavanja geopolitičkih celina, cepanja država i vreme lokalnih ratova”, stajalo je, s Milanovim potpisom, u propratnom materijalu na promociji "Angel’s Breatha" u Barutani na Kalemegdanu 1994. godine. „Ovo vreme je takođe vreme u kom dominira uska specijalizacija u svim domenima ljudske aktivnosti - od nauke, preko privrednih grana, do umetnosti. Današnji čovek osuđen je da preko medija prima i doživljava ovaj svet kao kolaž čije pravo lice i celinu nije u stanju da sažme u konačnu viziju. Ovaj projekat, nazvan po imenu sveplanetarnog kopna koje se vremenom razdvojilo u današnje kontinente, bavi se pokretanjem svesti o zajedničkom duhu planete Zemlje u njegovom originalnom obliku, onakvom kakav je postojao pre početka procesa raspada.

Ritam, najstarija komponenta muzike, najstarije umetnosti, osnova je ovog projekta, dok preko njega plivaju i zvuci balkanskog etnosa, sa mesta koje je trenutno žarište iskonske borbe dobra i zla u ljudima. Ovaj poduhvat je nastavak mog rada na borbi protiv primitivizma u današnjoj kulturi, koji je uzeo maha uglavnom zbog nemilosrdnih političkih igara moći, koje su prouzrokovale sveopšte udaljavanje od spiritualnog.”
 
Pod naslovom "Muzika četvrtog sveta", isti materijal sadržao je belešku Mitra Subotića: „Projekat za ovaj CD uradili smo Milan, Žoao, Fabio i ja. Sama činjenica da smo sva četvorica različiti i da posedujemo različite muzičke senzibilitete i iskustva bila je izazov za stvaranje jednog zajedničkog projekta. Na generalnom planu bio je to brazilski projekat, na kome su se susreli evropski i brazilski muzički uticaji i izmešali se u nekim višim energetskim sferama. Sva ta četiri posebna jezika izgradila su jedan poseban, peti jezik koji je proizveo muziku bez tipičnog pečata ijednog od muzičara koji je svirao i učestvovao u kreiranju muzike. I zbog te mešavine, koja je nastala mešanjem četiri tipična pečata i stvorila peti, ja ovu muziku zovem muzikom četvrtog, a ne trećeg sveta. U jednom momentu smo razmišljali da li sad, zbog ovog projekta, da promenimo ime, da ne bude više "Angel’s Breath", jer je ono označavalo koncept između Milana i mene, a sad su bila u pitanju još dva muzičara. Odlučili smo ipak da i dalje zadržimo to ime, jer "Angel’s Breath" u stvari predstavlja priču o stvaranju čoveka iz blata, sličnu onoj u kojoj Bog stvara čoveka iz blata, udahnuvši mu potom život. Mi nismo snažni kao bogovi, ali uz anđelov dah, uz muziku koja je dah bogova, mi želimo da udahnemo u čoveka novi svet i novo iskustvo. Odlučili smo da i dalje zadržimo to ime, jer se prvobitni koncept koji smo Milan i ja imali ovim projektom produbio i otišao dalje u istraživanju novih, ne samo muzičkih već i emotivnih svetova u nama i oko nas.”

Opisivati muziku zabeleženu na ovom albumu bilo bi, kao što je sam Milan voleo da kaže, ne samo izlišno nego i nemoguće. Ona je bila rezultat interakcije četvorice ljudi različitih senzibiliteta i različitog porekla, koji su se sjajno međusobno razumeli upravo po liniji koju je Milan čitavog života zastupao: liniji spontanosti. "Angel’s Breath" je album za svetsko tržište, unapred osuđen da postane kolekcionarski raritet.

<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..