Kompoziciju „Barokni flamenko“, koja je tipična za gitarsko izvođenje, odsvirala je na harfi Loreta Hadži-Paunković (13) uz podršku profesorke Željke Milošević. U spotu koji je radio Željko Kovačević, plesala je flamenko umetnica Ojdana Radović. Na prostoru Andaluzije rodio se flamenko kao izraz večite želje za slobodom i ostvarenjem individualnosti. Umetnost flamenka odiše najrazličitijim osećanjima i emocijama između izvođača i publike. Flamenko je i ples, i pevanje, i gitara, i pucketanje prstima, pljeskanje i uzvikivanje.

Moderni flamenko satkan je od različitih formi i izraza, a za umetnika flamenka najveći izazov je nekopiranje tuđeg stila i nepretvaranje, već predstavljanje onoga što artist zaista jeste. Umetniku se otvara pregršt mogućnosti eksperimentisanja, kako s plesnim pokretima, tako i sa instrumentima.
U ovom spotu upravo u toj ulozi sjajno se snašla Ojdana Radović, plesačica, koreograf i instruktor, dok je inicijativu za snimanje sprovela „Harpomania“, koncept nastao u okviru udruženja „Art mreža“ 2008. godine, koji pored edukacije za sve uzraste uključuje i izradu malih harfi „Harfinna“, popularizaciju instrumenta, afirmaciju umetnika i izdavaštvo.
 
Idejni tvorac ovog koncepta je profesorka harfe Željka Milošević, svestrana mlada umetnica sa puno iskustva, već poznata javnosti kroz jedinstvene projekte koje sprovodi i saradnje sa poznatim izvođačima, a sa električnom harfom često je viđena i zapažena kao članica grupe „Playade“.

Milošević sa svojim učenicima harfe i po nekoliko puta godišnje pripredi javne nastupe na kojima, pored klasične muzike, učenici izvode i popularne, filmske, etno, džez i bluz numere, a u saradnji sa drugim muzičarima objavljuje snimke kojima na nesvakidašnji način promoviše ovaj instrument.

Hadži-Paunković harfu svira nepune tri godine i ovo nije prvi spot u kojem svira harfu. Kompozicija „Barokni flamenko“ čiji je aranžman za harfu prilagodila čuvena američka harfistkinja Debora Henson Konant.

Spot: ovde

Radović je ovom prilikom istakla da se flamenko najviše vezuje za gitaru koja je u svet flamenka kročila u 18. veku i od tada je glavni instrument u njegovom izvođenju kako u muzičkom obliku, tako i u kombinaciji sa plesom.
„Ipak, danas se sve više i drugi instrumenti probijaju i polako zauzimaju svoje pozicije dajući drugačiji, ali i bogatiji doživljaj u flamenku. Ovo je moj prvi susret sa harfom. Nikada pre nisam pomišljala da je moguće plesati flamenko uz harfu, ali zahvaljujući učešću u ovom spotu, otvorila su se nova vrata u spoznaji da flamenko nema granice. Harfa me je osvojila svojim elegantnim izgledom i zvukom“, izjavila je Ojdana Radović.

Video je snimljen u prostorijama Fondacije „Saša Marčeta”, a zabeležio ga je Željko Kovačević (Foto Mrvica).

<<  Novembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Putopisi, Intervjui..