DambasovSpiritus movens beogradskog rock undergrounda, širem auditorijumu poznat po pesmi "Superstar" iz filma "Munje", umetnik Darko Džambasov promovisaće svoj novi album “Muzika za gledanje” nastupom u subotu, 18. juna, u banjalučkom klubu “Jazzbanjaluka bar” (ex-Jazzlook, Vladike Platona 3).


Kantautor i nekadašnji frontmen sjajnog garažnog sastava Robna kuća banjalučkoj publici predstaviće se u sasvim drugačijem svetlu, sa 22 ambijentalne electro-dub-downtempo numere "Muzike za gledanje", instrumentalima inspirisanim i ingeniozno obogaćenim zvučnim insertima raznih kultnih filmskih i dramskih ostvarenja.

Semplovi iz filmova Brusa Lija, uvod iz Pazolinijevog filma "Cvet 1001 noći" i Viskontijevog "Roko i njegova braća", "Nosferatu" Vernera Hercoga, odlomci iz radio-drame po Reju Bredberiju, instrumental inspirisan filmom "Pod jugoslovenskim nebom" iz 1934. godine, "Odbrana Sokratova" sa Ljubom Tadićem, posveta kung-fu negativcima i Filu Spektoru, ostvarenja "Bogovi su pali na teme", "Kenonbol", "Alfavil", "Grad bogova" i "Čovek nije tica", remiks sa asocijacijom na gruv i vožnju filma "Run, Lola, run!", muzički ambijent rađen za predstavu "Škola za sve!", samo su neke od evociranih i invociranih inspiracija, uvrštenih u "Muziku za gledanje" Darka Džambasova.

Zvuk novog albuma u recenziji web magazina Popboks asocijativno je uspoređen sa tehno hitom 90-ih "Laki je malo nervozan" novosadskog sastava Noise Destruction, pa i sa muzikom ruskih surf-rockera Messer Chups, vidno fasciniranih starim filmovima i horor-estetikom, a kroz novo ostvarenje Džambasov beleži saradnju sa afirmisanim umetnicima tamošnje scene, među kojima su jazz sastav Zerkman Big Bang, Hesusa's Dogs, praktičar primenjenog pozorišta i psiholog Vera Erac, DJ Slavka i banjalučki umetnik Jadranko Barišić.

Njegov specifičan pristup muzici, i umetnosti uopšte, očigledan je već u radu sa Robnom Kućom, garažnim rock sastavom s kraja 80-ih, koji će kasnije poslužiti kao svojevrstan motivacioni okidač za mnoge bendove, dok će Neočekivana sila obraditi njihovu pesmu "Devojka iz drugog sveta" (kompilacija "Korak Napred 2 Koraka Nazad", B92), a Kazna za uši na svojim svirkama redovno izvoditi numeru "Nahranite hladne".
Obe pesme objavljene su na istoimenoj vinil singlici Robne Kuće "Devojka Iz Drugog Sveta / Nahranite Hladne" (Delirium, 1990), što je, uz koncertne snimke, jedini zvučni zapis ovog benda.

Sredinom 90-ih Darko nastupa u grupi Džambasovi, zajedno sa Goranom Nikolićem, nekadašnjim članom Neočekivane sile. Bend izdaje album "Ko Je To?" (Urbazona Trotorock), a u istom periodu Džambasov objavljuje legendarno kasetno izdanje lo-fi garage rock-blues muzike za imaginarni film "Gutni ga bebi, letimo za Lapovo" (Zvono Rec).

Sa Zerkmanom (truba/ Zerkman Big Bang, ex-Disciplina Kičme, Bukvar Bukvar, KKN) i bendom Frtalj Bukvara pojavljuje se na soundtracku za film Munje 2001. godine, a kao vokal i gitarista nastupa i u promenjivoj garage-rock postavi, najčešće sa bubnjarom grupe Popečitelji i basistom Petrola, sa kojom svira i na novosadskom EXIT festivalu 2005. godine.

 

Jedno vreme radi kao programski urednik kluba "Akademija", a poslednjih godina u ulozi DJ-a, kroz projekat "Evernevergreen DJz", pravi uspešne klupske žurke, povremeno se pojavljujući na izdanjima drugih umetnika.

Džambasov komponuje i muziku za predstavu "Dodir" platforme MAPA Balkon, premijerno izvedene proletos u Bitef teatru.

Album "Muzika za gledanje" prvo je izdanje u okviru projekta “Evernevergreen DJz”, a banjalučku promociju pratiće i istoimena žurka, uz neverovatan konglomerat ludih b-side nevergreen ritmova, kao i Funk, Exotica, Soul Rock, Garage Boogie i Soundtrack numera, u prepoznatljivom DJ maniru Darka Džambasova.

Žurka počinje u 21 čas, a ulaz će biti besplatan!

Dodatak:
Promocija albuma u Beogradu (Insert iz emisije Beokult, RTS 2): http://youtu.be/cNKp4XwPQog
Recenzija albuma: http://www.popboks.com/tekst.php?ID=8080

YouTube:

Darko Dzambasov i Frtalj Bukvara – Superstar (Munje)
www.youtube.com/watch?v=yx0xB22NHuQ
Darko Dzambasov i Robna kuca – Devojka iz drugog sveta:
http://youtu.be/gsNwSHSHftw


Web:
www.myspace.com/evernevergreendjz
www.facebook.com/profile.php?id=100001027246171
http://facebook.com/JazzbanjalukaCaffeBar

<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..