akademija_copyAkademija i ove sedmice nastavlja sa autentičnim programskim sadržajima, koji je i čine onim što oduvek i jeste - jezgrom slobodnog duha Beograda, tako da će u okviru akcije "Sačuvajmo Akademiju" već u sredu 19. januara nastupiti punk-rock freestyle comedy grupa... SAN DEBELIH ŽENA, u četvrtak 20. januara održaće se VELIKA DARK-GOTHIC-ELECTRO ŽURKA ZA AKADEMIJU, na kojoj će muziku puštati svi značajniji predstavnici domaće "mračne" scene: DJ Bogi, DJ Dark Energy, DJ Elder, DJ Black Cypher, DJ Subject Zero, DJ Bamhazard, DJ duo Akasha & Nenad B., DJane Angie i DJ Android, a tokom noći biće izveden specijalni performans gothic-fusion trbušnog plesa by Katia.

U petak 21. januara očekuje vas VELIKI KONCERT PODRŠKE AKADEMIJI, na kojem će svirati headlineri beogradskog garažnog zvuka KAZNA ZA UŠI, funk-rock sastav FIGLIO DI PUTTANA i rock-americana-country-blues grupa VENTOLIN u Velikom klubu, kao i alternativni sastav ORGANIC TOY u Malom klubu! Oko ponoći u Malom klubu počinje KILAMANDŽARO ŽURKA PODRŠKE, uz nastup SENORES FUNKEES kolektiva (psychedelic, techno. chill out) i BEAT MANIACS dua (minimal, techno, chill out).

U subotu 22. januara u Velikom klubu svoj doprinos za očuvanje Akademije daće i SAMOSTALNI REFERENTI, jedini aktivnan beogradski ska bend i jedini bend van engleskog govornog područja čije su pesme uvrštene na web sajt Strummerville fondacije, koju su osnovali porodica i prijatelji legendarnog Džoa Stramera, frontmena grupe The Clash. Bend ovom prilikom slavi i svoj 15. rođendan, a nakon decenije i po aktivnog sviranja za ovu godinu najavljuju svoj debi album. Gosti koncerta biće KING CALYPSO SOUND SYSTEM (reggae, dancehall, ragga, jungle) iz Lazarevca, a podršku će pružati DJ OMLA.

U nedelju 23. januara, u prepodnevnim satima, odigraće se sada već tradicionalna MUZIČKA BERZA na Akademiji, a u večernjim časovima očekuje vas DARK NIGHT BY DJ GAVRA, rezidentsko veče najstarijeg prestoničkog serijala dark žurki kojim će biti pružena podrška najstarijem beogradskom klubu :) I ovoga puta plešemo uz sjajan DarkWave, EBM i Electro muzički izbor DJ Gavre!

ULAZ NA SVE DOGAĐAJE BIĆE BESPLATAN!

Početak: 21h

www.akademija.net

Klub Akademija, jedan od simbola kulturne scene Beograda, nakon 50 godina postojanja, suočava se sa svojim nestankom, na osnovu sudskog naloga o iseljenju.
Detaljnije na: http://obavestenje2.blogspot.com

Novonastaloj situaciji protive se brojni građani i javne ličnosti, apeluje se na gradonačelnika Dragana Đilasa i gradske i državne vlasti da spreče zatvaranje kluba Akademija, a u toku je i potpisivanje peticije za opstanak ovog legendarnog mesta, koju su, između ostalih, svojim koncertima i žurkama u protekloj sedmici podržali Disciplin A Kitschme, Hornsman Coyote, Repetitor, Kill Me Laser, Bolesna Štenad i The Schtrebers, Codex d'n'b kolektiv, J-Rock DJ team, DJ Dark Energy, pesnici i pesnikinje okupljeni oko sajta www.poezin.net, kao i istaknuta beogradska umetnica, član ULUS-a, Irena Bijelić Gorenjak, svojom nedavno otvorenom izložbom slika u art kafeu "Fleka" na Akademiji.

Dosadašnje reakcije javnih ličnosti na kampanju za spas Akademije, među kojima su i Grant Hart (Hüsker Dü), Rambo Amadeus, Koja (Disciplin A Kitschme), Cane (Partibrejkers), Uroš Đurić, Zoran Marinković (Bjesovi), Jelena Jevtović-Karamata (direktorka Poslovnog prostora Opštine Stari grad), Marko Živković (prodekan FLU) i mnogi drugi, možete pročitati na: http://reakcije.blogspot.com/

Peticija za očuvanje kluba je dostupna u art kafeu "Fleka" na Akademiji i na: http://www.petitiononline.com/AKDMBG/petition.html

Uskoro: http://celaprica.blogspot.com kao i fotografije Akademije pre i posle obnavljanja 2002. godine!

Samo u prva tri meseca klupske sezone 2010/11 na Akademiji, od početka oktobra do početka januara, u Rajićevoj 10 nastupilo je oko 170 bendova i organizovano je oko 80 žurki, dve izložbe stripa, izložba fotografija sa studentskih protesta, promocije pisanih i muzičkih izdanja, berze ploča, video-projekcije, maskenbal...Nastupali su bendovi iz Beograda, ali i iz svih krajeva Srbije (Novi Sad, Ruma, Šabac, Sombor, Gornji Milanovac, Zrenjanin, Pančevo, Niš, Sonta, Senta, Valjevo, Sremska Mitrovica, Požega...), kao i bendovi iz Norveške, Nemačke, Rumunije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije...

Muzičkim događajima, umetničkim performansima, izložbama i sličnim programskim aktivnostima i dalje oslobađamo duh Akademije! Program smišljamo u hodu i, kao i uvek, pozivamo sve kreativce da nam se pridruže!

Apelujemo na javnost, novinare, umetnike, muzičare, sve koji shvataju istinsku vrednost ovog mesta, da stanu uz Akademiju, podrže ovu inicijativu i pomognu u nastojanju da se Akademija spasi od trajnog zatvaranja!

Tim Akademije se zahvaljuje svima koji podržavaju akciju očuvanja ovog mesta, značajnog ne samo za kulturu prestonice i Srbije, već i čitavog regiona!
<<  Avgust 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Putopisi, Intervjui..